Hamn till hamn återvänder – fast i en blötare skrud

Swimrun mellan Helsingborg och Höganäs i juni

HELSINGBORG/HÖGANÄS.

Den 2 juni får det gamla stafettloppet Hamn till hamn nytt liv, men i en delvis annan form.

Det är André Fält som tillsammans med Rickard Lindholm ligger bakom satsningen på nya Hamn till hamn swimrun. Det är precis som det låter, ett lopp från en hamn, vid Parapeten i Helsingborg, till en annan, Kvickbadet i Höganäs. Men till skillnad från det populära stafettloppet som arrangerades senast i början av 2000-talet, och som organiserades av andra aktörer, kommer nya Hamn till hamn att ske ömsom på land, ömsom i vatten.

De tävlande kamperar ihop två och två genom hela loppet. De simmar tillsammans och löper tillsammans. De får aldrig vara mer än tio meter ifrån varandra och måste korsa mållinjen ihop.

– De gör allt tillsammans, som André Fält säger.

En anledning till detta handlar om att simningen ska gå till på ett säkert vis för de tävlande. Paret får lov att ha en lina mellan sig under simdelen och de får även använda reglerade flythjälpmedel och simpaddlar.

Det blir flera växlingar mellan simningen och löpningen under det totalt 2,3 mil långa loppet. Och det gäller för deltagarna att spara lite kraft inför sluttampen; den längsta simsträckan på loppet blir den mellan Lerberget och Kvickbadet, som alltså blir slutmålet för tävlingen.

– Den blir 1800 meter. Loppets längsta simsträcka, säger André Fält som är en swimrunentusiast och tävlar en hel del i sporten i olika delar av landet. Han är även coach för människor som tävlar i andra grenar som openwater, triathlon, trailrun, ultralöpning och cykel.

– Swimrun är en spektakulär tävlingssport. Och vi kommer att ha riktiga topplag med. Till exempel kommer Lasse Ekman som senast blev tvåa på VM att tävla i par med helsingborgaren Kenny Meijer, säger han som ett exempel.

Varför väljer ni att satsa på detta?

– Helsingborg är en stor stad för simning och löpning. Det känns roligt att göra något nytt och spännande. Och det ligger i tiden. Så jag tänkte, varför inte återuppliva den gamla Hamn till hamn.

Fast i annan skrud?

– Ja, precis. Det är en rolig grej. Och swimrun är stort i övriga landet men i Skåne finns det inte så många tävlingar. Vi skåningar får åka rätt så mycket. Sen så har vi ju en fantastisk kuststräcka mellan Helsingborg och Höganäs, säger Gantoftabon.

Mer info

För anmälan och mer information om loppet hänvisas intresserade till Facebooksidan "Hamn till hamn swimrun".

Publicerad 17 May 2018 16:00