Nu får Helsingborgsaktören äntligen spela på sin hemmaplan

Viktor Johnsson byter tåg mot cykel

HELSINGBORG.

I 13 år har helsingborgaren Viktor Johnsson flängt runt som frilansande skådespelare på olika scener i Sverige och Danmark. Men i sommar får han betydligt närmare till jobbet.

Stockholm, Göteborg, Piteå, Malmö, Köpenhamn, Århus. Arbetsplatserna är många för en frilansskådespelare. Resorna likaså.

– Jag har blivit bra på att åka tåg. Det är flängigt, säger Viktor Johnsson med ett leende.

Å andra sidan har han samlat på sig en hel del erfarenhet genom åren. Och fått jobba med profiler som Björn Kellman och Maria Lundqvist.

– De är väldigt förberedda. De gör hemläxan. Verkligen. De kommer inte till första repdagen utan att kunna sina grejer, utan de har stenkoll och det försöker jag imitera, säger han.

Att arbeta på danska scener som Aarhus Teater och Tivolis Konsertsal har gett andra slags erfarenheter.

– Det är en annan kultur på andra sidan sundet. Det är lite mer "raj-raj". Det är inte så noga, om man säger så. Man tänker lite mer på den stora bilden. Här i Sverige går man gärna in och petar i smådetaljer, säger han om de stora skillnaderna länderna emellan.

Sen har vi språket. När han står på danska scener är det danska ord som kommer ur Viktor Johnssons mun. Det har gått förhållandevis bra, enligt skådespelaren själv. Hans pappa har jobbat en del i vårt västliga grannland, och som helsingborgare har han sett en hel del på dansk tv under uppväxten.

– Jag har ganska lätt för språk. Man får plugga, lyssna, ta in. Men det är en språkbarriär; det är svårt att få de stora huvudrollerna i Danmark om man inte talar riktigt bra danska, säger han.

Det är de lite äldre som vill att det ska pratas rikssvenska och så. Men jag står på mig. Jag värnar om skånskan

Detta lär han dock inte behöva fundera över i sommar, då det blir jobb i Sverige. Efter att ha flängt runt i 13 år kommer han nu för första gången att få jobba som skådespelare i sin hemstad Helsingborg. Han är en del av ensamblen till Fredriksdalsteaterns sommarföreställning "Fars lilla tös" som har premiär den 15 juni. Visserligen har det funkat bra att pendla tidigare. Men...

– Att kunna ta cykeln till jobbet, det är en riktig lyx, säger Viktor Johnsson som själv växte upp i stadsdelen Fredriksdal.

– Jag jobbade med Eva (Rydberg, reds.anm.) för tio år sedan när hon regisserade High School Musical i Malmö. Då fick vi kontakt och efter det har man legat på och fått en del på cv:et, säger han.

"Det är väldigt svårt att få fast anställningar i dag", berättar aktören om läget i skådespelarbranschen idag. Foto: Joel Winqvist

Vad är det som driver dig att hålla på med det här?

– Klyschigt nog är det att undersöka människoöden. Och något så enkelt som att underhålla. Få folk att skratta och sjunga med. Jag gillar ju ganska enkel underhållning. Jag älskar sånt som folk mår bra av.

På scener utanför Skåne tar han strid för att få prata på sin egen dialekt, som han alltid har gjort.

Är det accepterat?

– Man får kämpa för det ibland. För unga regissörer är det inga problem. Men det är de lite äldre som vill att det ska pratas rikssvenska och så. Men jag står på mig. Jag värnar om skånskan.

Har du någon gång tackat nej till en roll för att du inte fått prata skånska?

– Nej, men då har det fått bli rikssvenska. Men jag älskar skånskan. Det är ju jag, och det blir ett moment till. Först ska man ta sig an en roll och allt vad det innebär och sedan ska man även lägga om sin dialekt. Jag tycker inte att det blir lika bra när jag spelar på rikssvenska. Det är naturligt att spela på skånska.

Publicerad 08 June 2018 10:50

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag