Moderatsatsning mot brott tar hjälp av Helsingborgsmodell

Partiet lanserar tolvpunktsprogram

HELSINGBORG.

I Helsingborg bedrivs ett brottsförebyggande arbete som stadens högsta politiker har liknat vid metoder som en gång fällde Al Capone i Chicago på 1930-talet. Nu har Moderaterna nationellt tagit viss inspiration från "Helsingborgsmodellen".

"Sverige har allvarliga problem med brott kopplade till kriminella uppgörelser. Enligt polisen finns det i dag runt 5 000 kriminella aktörer och 200 kriminella gäng i Sverige."

Så inleds det nya tolvpunktsprogram som Moderaterna nyligen lanserade, i vilket partiet beskriver hur det vill ta itu med den kriminella verksamheten i landet.

Några av förslagen har man hämtat från sättet man jobbar aktivt på i Helsingborg. I huvuddrag handlar det om att använda de kommunala förvaltningarna mer i det brottsbekämpande arbetet.

Man kan ju travestera lite på historien och då kan man säga att Al Capone föll inte på något brottsbalksbrott

Rent praktiskt kan det handla om att polisen och företrädare för de olika kommunala förvaltningarna slår till mot exempelvis ett kafé eller en restaurang som drivs av personer med kopplingar till kriminellt gäng. Ofta kan polisen hitta narkotika eller vapen samtidigt som förvaltningen hittar brister i exempelvis livsmedelshanteringen. Därmed kan näringsverksamheten stängas ner direkt samtidigt som polisen utreder brottet.

Det handlar även om att öka samverkan mellan kommunen och de olika statliga myndigheterna. Det här sättet att arbeta på har man gjort i nästan två år i Helsingborg.

– Man kan ju travestera lite på historien och då kan man säga att Al Capone föll inte på något brottsbalksbrott så att säga, utan det var skattebrott han föll på till slut. Och det är lite samma metodik här, sade Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, på en pressträff i början på mars i år där satsningen offentliggjordes.

Med på pressträffen var även Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson. Tobé kallade detta för "Helsingborgsmodellen".

Peter Danielsson gläds åt att den modell som används i Helsingborg inspirerar.

– Det är roligt att det arbete som vi bedriver i Helsingborg står modell för delar av de förslag som idag presenterades på nationell nivå, säger Peter Danielsson som även är vice ordförande i Moderaterna, i ett pressmeddelande.

Partiets program innehåller även satsningar på bland annat skärpta straff, införande av möjlighet att döma till vistelseförbud, att sänka gränsen för obligatorisk häktning, stärkt vittnesskydd och ett nytt program för de som vill hoppa av kriminaliteten.

"Staden är en viktig aktör i trygghetsarbetet", menar Christian Orsing. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Så här säger Christian Orsing (M), kommunalråd samt ordförande i beredningen för ett tryggare Helsingborg:

– Staden är en viktig aktör i trygghetsarbetet, men vi blir ofta bakbundna av lagstiftning och andra nationella beslut såsom exempelvis polisens resursbrist. När kommunala och statliga myndigheter får bättre förutsättningar för att samverka för att komma åt den organiserade brottsligheten får vi starkare verktyg för möta människor som struntar i samhällets spelregler med tidiga och tydliga reaktioner, säger han i pressutskicket.

Publicerad 12 June 2018 10:03

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag