SM på tio mil i Helsingborg blir det största någonsin

Uppe i rekordsiffror redan tre veckor innan start

HELSINGBORG. En av alla grenar som kommer att avgöras under SM-veckan i Helsingborg och Landskrona är löpning över tio mil. Ett lopp som lär bli rekordstort.

I skrivande stund med drygt tre veckor kvar till start är det 48 anmälda i SM-klassen och ytterligare 18 löpare i motionsklassen på tio mil. Det gör evenemanget till det största sedan det arrangerades i samband med Stockholm Ultramaraton år 2015 och det största svenska mästerskapet på tio mil någonsin. Hälften av anmälningarna kommit in de sista 10 dagarna. Detta enligt Erik Alnervik, tävlingsledare och en av de som driver Helsingborg Marathon, som står som arrangör för det här loppet under SM i sommar.

– Jag tror att det är flera faktorer som gör att det är många som vågar utmana sig själv på 100 kilometer. Att loppet går på en snabb och flack bana längs vår vackra strandpromenad i Helsingborg gör så klart mycket. Men sen har vi ett väldigt gott rykte som arrangörer vilket gör att många känner att de faktiskt vågar testa på distansen. Det är också få andra distanser som man faktiskt kan vara med och tävla på ett svenskt mästerskap utan att kvala så det här är en "once in a lifetime" för många, något som vi tycker är riktigt kul, säger han i ett pressutskick.

Loppet avgörs torsdagen den 5 juli under SM-veckan i Helsingborg/Landskrona. Tävlingstiderna är mellan 07:30 och 21:30 och starten går på Gröningen som är ett av klusterna för tävlingarna i Helsingborg.

Ett antal biljetter finns kvar. Anmälan görs på anmälan görs på sm100km.hbgm.se.

Publicerad 13 June 2018 14:34