Trendbrott: Nu tar fler lastbilar båten istället för bron

Ökning från 2017 håller i sig

HELSINGBORG/HELSINGÖR.

För första gången tar fler lastbilar båten över Öresund istället för att åka neråt Malmöhållet för att åka över bron.

Enligt HH Ferries Group som driver linjen Scandlines Helsingborg-Helsingör, tog 43 641 lastbilar färdsträckan med båt över Öresund under maj månad i år. Det är 4 256 fler ekipage jämfört med siffrorna för april månad. Och trafiken hittills för juni månad skvallrar om att utvecklingen fortsätter i samma riktning.

Därmed har en form av trendbrott uppenbarat sig; det är första gången som fler lastbilar tar båten istället för bron över sundet. Men redan under 2017 kunde bolaget se en ökning av lastbilar på båtarna.

– Det är väldigt glädjande att se att den kraftiga ökningen av lastbilar vi såg redan 2017 håller i sig. Att allt fler fraktkunder väljer den korta och miljövänliga resan med HH Ferries mellan Helsingborg och Helsingör istället för att ta vägen över bron visar på en positiv trend, säger Johan Röstin, vd på HH Ferries AB.

Det är väldigt glädjande att se att den kraftiga ökningen av lastbilar vi såg redan 2017 håller i sig

Den stora anledningen till ökningen är enligt Johan Röstin en förändring som gjordes under fjolåret. Man lät färjan Hamlet segla sex timmar mer per dygn jämfört med tidigare, i samma veva som den klart mindre båten Mercandia IV minskade sina seglingstimmar med lika många timmar dagligen.

– Det gav en ökad kapacitet på 40 000 lastbilsenheter per år, berättar Johan Röstin.

Dels var satsningen kunddriven, speditörerna har efterlyst detta, berättar vd:n.

Men det finns även tydliga miljömässiga vinster med att fler lastbilar tar båten.

– Chaufförerna sparar tio till tolv mils körsträcka. Det ger en bättre miljöeffekt. Det är viktigt för alla att minska på utsläppen, menar han.

Blir det inte trångt på båtarna då, kan den nyfikne undra. Inte då, enligt färjechefen.

– Vi kommer att kunna öka med cirka 100 000 enheter årligen med befintlig turtäthet och kapacitet.

Publicerad 27 June 2018 09:42