Så blir nya krögarområdet på sommarens Hx-festival

Lokala restauranger blir en del av festen

HELSINGBORG.

Under sommarens Hx-festival samarbetar kommunen med flertalet framstående Helsingborgskrögare som flyttar ut delar av sina verksamheter till Gröningen.

Det är de lokala restaurangerna Redimat, Gastro, Charles Dickens bar & scen, Via95 och Skip Kitchen & bar som kommer att samsas om utrymmet i ett nytt krögarområde som kommer att stå uppställt intill den stora musikscenen på Gröningen under HX-festivalen.

– Vi satsar på kvalitetsmat som alla gillar och som är lätt att äta, säger Per Dahlberg på Restaurang Gastro i ett pressutskick.

– De fem krögarna på området har olika inriktning och kommer sätta sin speciella prägel på smakupplevelsen. Jag är övertygad om att det här konceptet med ett krögarområde blir en succé. Att man dessutom erbjuds att köpa goda, billiga smakprover även på utsidan av själva området, kommer definitivt bidra till en ännu mer fantastisk stämning på Gröningen, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx, i pressmeddelandet.

Men det blir matservering på fler ställen under festivalen som pågår den 3 och 4 augusti.

The Tivoli kommer att anordna en matfestival som de kallar för Foodstock med fokus på bland annat kött och fisk, ost, ostron och kryddiga korvar.

Initiativet Helsingbord – Helsingborg på en tallrik - kommer att hålla sin tredje och sista workshop, denna gång på vegotema, på Sundstorget under lördagen. Tanken är att deltagare får chansen att laga mat tillsammans andra matintresserade helsingborgare som är nyfikna på det gröna köket.

Vid Fria bad kommer Streetfood Helsingborg att samlas. Det är de lokala aktörer som säljer mat från foodtrucks samt cykel- och mopedmatvagnar. En varierande mix av internationell mat och dryck, framhåller arrangören.

De besökare som suktar efter klassiskt festivalkäk som langos, munskar och thaimat lär inte bli besvikna. I Kungsparken kommer det att erbjudas den här typen av mat.

– Maten har stor betydelse för oss alla. Intresset för lokala råvaror ökar och såväl vegetariska som veganska alternativ är i dag självklarheter på de flesta restauranger. Dessutom skapar ju matlagning möjligheter till trivsamt umgänge på ett helt annat sätt än tidigare, säger Nathalie Jarnhäll.

Publicerad 02 July 2018 09:34