Hennes pappa flydde från kriget – prisas nu för hur hon hjälper andra

Annelie Hennigor är Milledagens pristagare 2018

HELSNGBORG/HÖGANÄS.

Annelie Hennigors pappas bakgrund som flyktingbarn har gett henne ett driv att hjälpa andra barn som har det tufft. Nu prisas hon för sina insatser.

Annelie Hennigor är Milledagens pristagare 2018. Utmärkelsen delas ut av Millestiftelsen som instiftats efter att Mille Ballai gått bort. Han hade en bakgrund i nordvästra Skåne och gjorde flertalet insatser för att lyfta ungdomar som levde under svåra förhållanden i utsatta områden.

Annelie Hennigor, som bor i Helsingborg och arbetar som skolkurator i Höganäs kommun, får priset för sina insatser för ensamkommande barn och ungdomar. Startskottet för hennes engagemang gick i samband med den stora migrantströmmen i Europa hösten 2015. Hon satt hemma och tittade på tv, och såg bilder från stationen i Budapest dit många ensamkommande hade kommit från krigets Syrien och dess närliggande utsatta länder.

– Jag kände att jag behövde göra något. Men jag kunde inte åka själv, så jag lade ut en fråga på Facebook och undrade om det var fler som ville vara med och hjälpa till, berättar hon.

Det var det, minst sagt. Ihop med flertalet andra samlade hon in förnödenheter på hemmaplan, lyckades fylla flera containrar och sedan åkte de ner ihop och stöttade de ensamkommande.

– På den vägen är det, förklarar hon.

Väl hemma igen upplevde hon alla vardagliga saker som så små.

– Det var konstigt att vara hemma när andra hade det så svårt där borta, säger hon.

Det handlar om respekt, att ställa upp för varandra och att finnas där

Det blev en andra vända, denna gång till Kroatien, och sedan Lesbos. Sedan dess har hon varit med om att starta upp hjälporganisationer på hemmaplan, och är engagerad i Rädda barnen Kullabygden.

– Jag blev helt paff, berättar hon om tankarna som flödade genom huvudet när hon fick reda på att hon vunnit Millepriset.

– Jag ser det här som något stort. Men jag kan inte riktigt se mig själv där, säger hon och förklarar att det finns många andra som också gör insatser för barn i stor behov av hjälp.

– Visserligen menar de att varje individ kan göra skillnad. Det är därför de ger det här priset. Att man ska göra det som behövs för de som behöver det mest, och så tänker jag också.

Att hela tiden hjälpa andra har hon fått med sig från sin far, berättar hon.

– Min pappa kom till Sverige från Finland som flyktingbarn under kriget. Han kom med ett snöre om halsen där det var fäst en lapp med hans namn. Det var många ensamkommande barn som kom från Finland då, säger hon och fortsätter:

– När pappa har berättat de här historierna om hans upplevelser så har den känslan han förmedlade, fastnat hos mig. Vi är fostrade så, vi fem syskon. Det handlar om respekt, att ställa upp för varandra och att finnas där. Familjen är jätteviktig för mig. Barn och unga är alltid viktiga för mig. När barn splittras och flyr från krig känner jag att, kan jag göra skillnad så vill jag göra det.

Publicerad 04 July 2018 10:37