Kommunen svartlistad efter nätattack – mejl kommer inte fram

Medarbetares konto används för spammeddelanden

HELSINGBORG.

Potentiellt viktig information via mejl från kommunen når inte sina mottagare. Detta efter att en nätfiskeattack gjort Helsingborgs stad som avsändare av mejl svartlistad.

Det hela beror på att några medarbetare på Helsingborgs stad har fyllt i oseriösa formulär som inkommit till kommunanställdas mejl.

Det här har lett till att deras konton använts för spammeddelanden. I sin tur har detta lett till att ett antal tjänsteleverantörer, företag som tillhandahåller e-postprogram, har svartlistat all mejl som skickas från de kommunanställdas mejl. Därför finns det stor risk för att mejl från kommunen inte når externa mottagare.

– Medarbetare har via bluffmejl lurats att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter. Deras konton har använts för att skicka ut spam så att det ser ut som att det är staden som har skickat det, säger Nina Dahlström, kommunikatör för digitaliseringsfrågor på Helsingborgs stad.

– Potentiellt är det samtliga medarbetare som upplever problem med att mejla ut, förklarar hon.

Medarbetare har via bluffmejl lurats att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter

Tidigare kunde de kommunanställda som skickade mejl inte få information om mejlet kommit fram eller inte. Men nu skickas ett felmeddelande till avsändaren ifall mejlet inte kommit fram, uppger hon.

Staden kommer att vara svartlistad som avsändare av mejl tills åtminstone på måndag i nästa vecka, uppger hon.

– Vi hoppas att det här ska lösa sig så fort som möjligt. Vi jobbar för fullt bakom kulisserna för att lösa det här.

Publicerad 04 July 2018 14:51