SM-veckan sätter färg på Helsingborg

Nyfikna besökare och förväntansfulla föreningsmänniskor

HELSINGBORG.

Den pågående SM-veckan ger det lokala föreningslivet nya möjligheter, och invånare och besökare chansen att leka idrottsstjärnor för en stund.

Ljudet från de pingisstudsande bollarna ekar trots den högljudda vinden som vinar fram genom den helsingborgska luften.

Man undrar hur i hela världen det är möjligt att spela bordtennis när det blåser så här. Men det som utspelas på de uppställda borden vid Gröningen är inte riktigt traditionell bordtennis, utan en variant som kallas för TTX. Det är faktiskt en historisk händelse som utspelas här. TTX är helt nytt, och för första gången ska en nationell mästare koras i tävlingen.

Pontus Rööse hoppas att fler ska vilja testa bordtennis, och att det i längden ska ge fler aktiva inom BTK Rekord.

Pontus Rööse hoppas att fler ska vilja testa bordtennis, och att det i längden ska ge fler aktiva inom BTK Rekord. Foto: Joel Winqvist

– I TTX är bollen tyngre och större är normalt. Så vinden biter inte lika bra. Och racken är annorlunda, det går inte att skruva så mycket med dem. Vinden blir faktiskt en del av spelet, säger Pontus Rööse.

Allt sker utomhus och dessutom spelar en dj musik bara några meter ifrån spelplanen. Långt ifrån de traditionella förutsättningarna som brukar råda i bordtennisvärlden där publiken normalt förväntas sitta tyst och inte störa de aktiva.

Kanske sporras några så att de vill komma till vår träningshall och spela med oss

Pontus Rööse är såväl ungdomstränare som spelare i Helsingborgsklubben BTK Rekord, som tillsammans med Svenska bordtennisförbundet arrangerar SM i den nya grenen. Detta är bara en av 52 idrotter under SM-veckan i Helsingborg och Landskrona. Ett tillfälle som de lokala föreningarna vill utnyttja för att visa sig från sin bästa sida. Så ock BTK.

– Det är otroligt kul att se så mycket folk. Hit kan ju nyfikna komma också för att prova på det här. Och kanske sporras några så att de sen vill komma till vår träningshall och spela med oss, hoppas han.

En bit längre bort står Agnes Rosenlöf och hoppas på samma sak. Hon spelar i Helsingborgs Tennisklubb, en annan av många lokalklubbar på plats under SM. Klubben erbjuder prova-på-sugna att spela tennis på Gröningen.

Agnes Rosenlöf vill se fler aktiva inom tennisen, och helst i hennes förening Helsingborgs Tennisklubb såklart. Agnes delar ut racketar och bollar till de som vill testa på att lira lite tennis under veckan.

Agnes Rosenlöf vill se fler aktiva inom tennisen, och helst i hennes förening Helsingborgs Tennisklubb såklart. Agnes delar ut racketar och bollar till de som vill testa på att lira lite tennis under veckan. Foto: Joel Winqvist

– Jag har spelat tennis i nästan hela mitt liv, säger hon.

– Vi behöver locka nya spelare till klubben, för att hålla sporten vid liv. Tyvärr är det många som slutar vid 15 års ålder, säger hon.

Här pågår SM i boule, inspekterat av ett stort antal nyfikna åskådare.

Här pågår SM i boule, inspekterat av ett stort antal nyfikna åskådare. Foto: Joel Winqvist

Redan under SM-veckans första dag kom 150 besökare som ville spela tennis.

– Underbart att så många tycker att det är roligt. Vissa har stått här i timmar utan att tröttna, säger Agnes Rosenlöf.

Isabell och Douglas Rhodin är gulkläddda, rustade inför eftermiddagens stora begivenhet, om än en nervös sådan: åttondelsfinalen mellan blågult och Schweiz. Men först ska Douglas prova på den spännande hinderbanan som finns på området.

– Vi är jättenyfikna. Den ska testas, säger mamma Isabell.

Isabell och Douglas Rhodin ska testa den nya hinderbanan som byggts upp på prova-på-området på Gröningen.

Isabell och Douglas Rhodin ska testa den nya hinderbana som byggts upp på prova-på-området på Gröningen. Foto: Joel Winqvist

De tycker mycket om att kunna prova på olika aktiviteter på prova-på-området på Gröningen. Det vill de se mer av framöver.

– Det är inte ofta vi har den här möjligheten i Helsingborg. Det är jättetrevligt det här.

Publicerad 05 July 2018 08:00