Så ska "Granen" hyllas på hemmaplan: "Det blir en brakfest"

Staden har stora planer för Helsingborgs VM-kapten

HELSINGBORG.

Vi hoppas att det dröjer länge, men när väl blågult har gjort sin sista match i fotbolls-VM ska kapten Andreas Granqvist hyllas kungligt av sin hemstad.

Endast ett landmärke är gott nog när Påarpssonen Andreas Granqvists VM-bedrifter ska firas. Helsingborgs stad har nämligen storslagna planer på att ge blågults lagkapten en rejäl hyllning vid terrasstrapporna nedanför Kärnan, när väl "Granen" har kommit hem efter världsmästerskapet i fotboll i Ryssland.

Josette Dahlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen:

– Det blir en riktig brakfest skulle jag vilja säga.

I mitten på veckan tog tankarna på en rejäl hemkomsthyllning fart och någon kläckte idén om att göra det vid terrasstrapporna som nu till hälften öppnats upp igen.

Och så blir det. När det väl är dags blir det ett fullspäckat program vid trapporna. Bland annat kommer den skånska humorgruppen "Infallet" att sjunga sin egna inofficiella VM-låt "Show your balls", en hejarklack kommer vara på plats för att sprida stämning och fullmäktiges ordförande kommer att uppvakta mittbacken precis som Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius som är inbjuden. Även lokala fotbollsklubbar i allmänhet, och "Granens" moderklubb Påarps GIF i synnerhet, bjuds in att vara med.

Vi ska sätta honom på någon form av pidestal. Vi vill göra det med en humoristisk touch

Även Björn Helgesson kommer att vara på plats för att sjunga HIF-låten "På gator röda och blå", ett tilltag som signalerar om VM-spelarens stundande återkomst till klubben som sker nu direkt efter VM.

– Och den heliga graanen kommer självklart stå på trapporna, med alla hälsningar på, påpekar projektledaren. Hon refererar till den fyra meter höga kungsgran gjord av plywood som skapats av konstnären Tim Nedrup och som står placerad på Gröningen, och som har gett fin respons.

– Jättemånga har hört av sig och lämnat hälsningar, säger Josette Dahlin.

Dessutom planeras det, minst sagt ovanligt med tanke på årstiden, för en "dans runt granen".

– Runt Herr Granqvist ska vi kanske förtydliga. Vi ska sätta honom på någon form av pidestal. Vi vill göra det med en humoristisk touch, som en rolig fest tillsammans. Vi vill fortsätta på den glädjeyra som råder, menar hon.

På plats kommer även Niklas Nordén vara. Han har startat en insamling till en gigantisk blombukett till förmån för Andreas Granqvists fru, som under natten till fredagen födde parets andra barn.

Under torsdagseftermiddagen var insamlingen uppe i hela 48 000 kronor, berättar Josette Dahlin.

– Men Niklas kommer själv att berätta vad insamlingen ska gå till.

När helsingborgarna Roland Nilsson och Henrik "Henke" Larsson kom hem efter VM–bronset 1994 klädde de av sig till bara kalsongerna och hoppade i hamnbassängen. Om något liknande kommer att ske den här gången, med "Granen" i vattnet, återstår att se.

Vi vill inget hellre än att vänta, av dubbla anledningar

– Den frågan får vi kanske ställa till publiken. Publiken kommer att få ställa lite frågor i form av en frågesport helt enkelt, säger hon.

Klockan 18.00 en passande dag efter att Sverige inte längre är kvar i VM. Så mycket går att säga om när rent tidsmässigt firandet kommer att äga rum.

Men det är ju absolut ingen brådska, påpekar hon.

– Vi vill inget hellre än att vänta, av dubbla anledningar. Dels är det bara bra om vi får mer tid på oss att förbereda det hela. Och självklart vill vi ju ha landslaget hela vägen fram till ett VM-guld. Vi har inget att vinna på att få hem honom tidigt, fastslår hon.

Fotnot: Sverige spelar VM-kvartsfinal mot England lördagen den 7 juli med start klockan 16.00.

Publicerad 07 July 2018 06:00