Här kickstartar Peter Danielsson, Peter Syrén och Thomas Hansen från Scandic Hotels bygget av nya anläggningen i Oceanhamnen.

Här kickstartar Peter Danielsson, Peter Syrén och Thomas Hansen från Scandic Hotels bygget av nya anläggningen i Oceanhamnen. Foto: Joel Winqvist

Nu går startskottet för nya landmärket – intill kajkanten

Helsingborg får storhotell med sundsutsikt

HELSINGBORG.

180 hotellrum, en skybar och takterass. Nu går startskottet för det nya storbygget i Oceanhamnen som ses som ett av Helsingborgs nya landmärken.

Det är det framtida hotell,- konferens- och kontorskomplexet kallat World Trade Center som ska byggas så nära sundet man kan komma i kommande stadsdelen Oceanhamnen.

Det är Scandic som ska driva det nya hotellet som kommer att ha omkring 180 rum, restaurang, konferens-och kontorsytor.

Skiss på hur hotell- och konferenskomplexet planeras se ut när det är färdigt.

Skiss på hur hotell- och konferenskomplexet planeras se ut när det är färdigt. Skiss: Juul Frost Arkitekter

Thomas Hansen, regionchef och hotelldirektör på Scandic Hotels, hoppas att nya stadsdelen ska bli en ny naturlig mötesplats i Helsingborg.

– Inte bara för besökarna som kommer hit utan för alla helsingborgare, säger han samtidigt som vinden blåser in ifrån väster.

Vi befinner oss på en båt som hyrts in för att fira startskottet av storbygget. En kort och lätt vinglig tur från Pixlapiren går bort mot den kaj där kommande komplexet ska byggas.

Peter Syrén och Thomas Hansen på platsen där nya komplexet kommer att ligga.

Peter Syrén och Thomas Hansen på platsen där nya komplexet kommer att ligga. Foto: Joel Winqvist

Det är få platser i Helsingborg som ska bebyggas som är mer vattennära än den här, konstaterar byggherren Midrocs vd Peter Syrén.

– Att bo vid vattnet är drömmen för många. Jag tror det hänger ihop även med din arbetsplats. Närheten till vattnet skapar en känsla, och det här är ett unikt läge. Det är sällan man hamnar så nära kajen och vattenläget som här, menar han.

Nu börjar arbetet men det är först närmare åsskiftet som allmänheten kommer att mer ordentligt kunna se att det sker saker med bygget, förklarar han.

Han ser bottenplan i den kommande byggnaden som själva hjärtat i fastigheten, där det kommer att rymmas gym, konferenslokaler, reception, restaurang och uteservering.

Skiss över framtida Oceanhamnen. World Trade Center är det som syns längst till höger i bild, längst ut på kajen.

Skiss över framtida Oceanhamnen. World Trade Center är det som syns längst till höger i bild, längst ut på kajen. Skiss: Juul Frost Arkitekter

Kommunalrådet Peter Danielsson (M):

– Vi kommer få ett nytt landmärke. Staden har ett behov av mer koppling till vattnet. Vi har inte så många ställen där man kan sitta och titta på utsikten över Öresund, ett av de mest trafikerade sunden i världen, menar han.

Samtidigt ska den stora konferensfaciliteten på Ångfärjetomten byggas. Frågan är om det verkligen finns plats för fler byggen av den här typen i stan? Peter Danielsson menar att behovet växer hela tiden.

– Potentialen för Helsingborg är så mycket större än vad vi har utnyttjat än så länge. Vi har ett väldigt gott rykte i landet. Många vill komma till Helsingborg och konferera, så att vi nu får nya och ändamålsenliga och moderna lokaler är bra för näringslivet och besöksnäringen, menar han.

Potentialen för Helsingborg är så mycket större än vad vi har utnyttjat än så länge

Moderatpolitikern menar att besöksnäringen är särskilt viktig i tider då det finns ett stort antal nyanlända i Sverige som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi vet att en stor del av de som är anställda inom besöksnäringen är människor som kommer från andra länder. Men många är också unga och det är ofta ett instegsjobb och att staden är i behov av den typen av jobb är helt uppenbart. Och då kan vi slå två flugor i en smäll.

Publicerad 06 September 2018 07:00