Dunkers – en av byggnaderna som staden satsar solceller på.

Dunkers – en av byggnaderna som staden satsar solceller på. Foto: Mostphotos.com

Välkända Helsingborgsbyggnader får solpaneler på sina tak

Del i större satsning

HELSINGBORG.

Ett gäng välkända byggnader i stan ska inom kort få solpaneler på sina tak.

Det närmaste året får publika fastigheter som Dunkers kulturhus, stadsteatern, Parapeten (restaurangbyggnaden), Idrottens Hus och Kulturmagasinet på Fredriksdal solpaneler på delar av sina tak.

Detta är inom ramen för en större satsning som staden gör på solceller och solfångare, gemensamt kallade solpaneler, på ett antal fastigheter som är knutna till kommunala verksamheter.

Richard Lundberg (M), fastighetsnämndens ordförande, berättar att detta är en satsning som ligger honom varmt om hjärtat.

– Solen finns ju där. Det är både hållbart och ekonomiskt smart på lång sikt att göra detta, säger han.

Under hösten genomförs en andra etapp av satsningen, som ovan nämnda fastigheter omfattas av. I samma veva ska även ett antal vårdboenden i kommunal regi få solpaneler på sina tak. Två av dem är Kungshults och Tuvehagens vårdboenden. Just vårdboenden ses som lämpliga verksamheter att anlägga solpaneler på.

Det är både hållbart och ekonomiskt smart på lång sikt att göra detta

– Vi prioriterar äldreboenden för det är verksamheter som är igång dygnet runt och året om. De kan dra nytta av energin på ett annat sätt än till exempel skolor som är stängda på kvällar och nätter samt på sommaren, förklarar Mikael Högberg som är projektledare på fastighetsförvaltningen.

Men det finns även ett antal skolor som kommer att få solceller.

I en första etapp fick tidigare bland annat Helsingborg arena, stadsbiblioteket och Berga brandstation solpaneler.

Senast i oktober nästa år ska den andra etappen vara klar.

Solvision

Fullmäktige har tidigare beslutat om att satsa 25 miljoner kronor på projektet. Totalt ska cirka 12 000 kvadratmeter solceller installeras på fastigheter med kommunala verksamheter

Publicerad 13 October 2018 10:00