Ann Rönnberg och Lillebjörn Gyllfeldt i den stora salongen (1) med plats för 261 personer.

Ann Rönnberg och Lillebjörn Gyllfeldt i den stora salongen (1) med plats för 261 personer. Foto: André Kvist.

Efterlängtad ny biograf varvar retro med toppmodern teknik

Biografchefen: "Jag tror alla i Helsingborg kommer tycka att detta är det bästa som kunde hända"

HELSINGBORG.

Nu öppnar den nya biografen med det senaste inom ljud, ljus och inredning. Trots förseningar och förslag som fallit. Filmstaden blir även först i landet med det nya varumärket.

Av
André Kvist

Febril aktivitet råder rakt över Södergatan från den gamla biografen. Dagarna innan den stora och efterlängtade öppningsdagen ska möbler på plats, godis fyllas på och popcornmaskinen premiärköras. För att inte tala om all teknik som ska vara i högform.

Filmstadens lokaler i nya gallerian Söder utstrålar modernitet men har med sina guldiga och röda färger, samt möbler, attributen av en klassisk biograf. Utrymmet är dubbelt så stort som i de gamla lokalerna. Efter över två decennier och 19 förslag som fallit har man äntligen en ny biograf i staden och ingen är mer lycklig än biografchefen Ann Rönnberg.

– Det känns fantastiskt roligt, det är mycket jobb men det är det roligaste jag fått vara med om. Jag är verkligen jättelycklig och många med mig kommer nog känna likadant. Jag tror alla i Helsingborg kommer tycka att detta är det bästa som kunde hända, säger hon.

Biografchefen Ann Rönnberg bland det som ska bli loungen.

Biografchefen Ann Rönnberg bland det som ska bli loungen. Foto: André Kvist.

Helsingborgs nya biograf blir först i landet med två saker. Dels har den klassiska SF-logan byts ut mot ett F när SF Bio nu blivit Filmstaden. Vidare har jingeln byts ut mot en ny version av kompositören Jakob Oldenburg. Ett drag som fått både ris och ros av allmänheten.

Men det som gör biografen speciell är tekniken i salong 1 som är den första i landet att få klassningen "isense". Här är filmduken 16 meter på bredden - 121 kvadratmeter, 261 stolar är klädda i läder och ljudsystemet är det hypermoderna systemet Dolby Atmos som har över 50 högtalarkanaler och framtaget för att det skapa upplevelsen att vara "i" filmen.

– Ljudet är väl det som utvecklats snabbast, drygt 50 kanaler istället för åtta som i de andra salongerna. Det är objektbaserat ljud som flyttas bakom besökaren, som kallas immersive sound - att man blir indragen i ljudet. Här inne har vi också 4K vilket är fyra gånger så hög upplösning som i de andra salongerna. Det här är något extra!, säger Lillebjörn Gyllfeldt, teknikchef.

– Den största duken vi har på den gamla biografen är inte närheten av den minsta vi har i de nya salongerna. Vi har inga ridåer utan vi vill maxa hela dukstorleken, säger Ann Rönnberg.

Teknikchefen Lillebjörn Gyllfeldt granskar den laserprojektor som används i isense.

Teknikchefen Lillebjörn Gyllfeldt granskar den laserprojektor som används i isense. Foto: André Kvist.

Salongen har också en mycket speciell laserprojektor. Det finns några mindre varianter runt om i landet men denna är den största i Sverige. Det finns även en VIP-salong för den som vill lyxa till det lite extra, här finns justerbara fåtöljer med extra benutrymme.

Drygt 15 nya personer har anställs då det kommer krävas mer personal för de två planen. Men arbetet har tagit tid och försenats. Filmstadens personal skulle ha tagit över för fyra månader sedan men byggnadsstrukturen var för instabil och pålningsarbetet blev mer omfattande än man trott. Därför har byggararbetare och bioarbetare samsats om utrymmet så att allt ska vara klart fredagen den 26 oktober.

– Vi har hört önskemål sedan 1996 och 19 platser har vi tittat på innan det äntligen blev denna. Det här kommer betyda hur mycket som helst, säger etableringschef Måns Engquist.

En vip-salong erbjuder lyxiga fåtöljer.

En vip-salong erbjuder lyxiga fåtöljer. Foto: André Kvist.

Foto: André Kvist.

Publicerad 17 October 2018 11:30