Ingrid Ohlsson och Alexandra Werder Hallonkvist (till höger i bild) framför jättebygget på Söder.

Ingrid Ohlsson och Alexandra Werder Hallonkvist (till höger i bild) framför jättebygget på Söder. Foto: Joel Winqvist

Snart invigningsdags för Söder: "Det känns fantastiskt"

Storsatsning på galleria och biograf

HELSINGBORG.

En galleria med fokus på upplevelser morgon till kväll, med toppmoderna nya Filmstaden som dragplåster. Invigningen av nya Södergallerian närmar sig med stormsteg.

Ut med det gamla och in med det nya. Det var redan kring årsskiftet 2014/2015 som dåvarande Söderpunkten stängde ner. Fyra långa år senare har fastigheten byggts om och står snart redo för att fyllas med folk. Att tala om ett ansiktslyft är förmodligen en av årets starkaste underdrifter.

Hela fastigheten vid Mäster Palms plats på Söder har byggts om och ut. Bland annat har fasaden klätts i glaspartier som kommer att kunna lysa upp i olika färger på kvällstid.

Fastighetsägaren och utvecklaren Jefast har varit tydlig med att det är något nytt som väntar. Mer av att göra nytt än att göra om något som fanns förr. Det signalerar inte minst namnbytet. Söderpunkten blir istället kort och gott: Söder.

Nu görs de sista förberedelserna inför öppningen.

Nu görs de sista förberedelserna inför öppningen. Foto: Joel Winqvist

Men skillnaderna mot det gamla är betydligt fler än så. Jefast kallar Södergallerian för ett stadsdelscentrum. Man vill inte fokusera på shopping och mode, utan på upplevelser. Därför fylls utbudet till stor del av restauranger och kaféer, matbutik, frisers- och skönhetssalong, apotek, gym och biograf med den senaste tekniken. Snarare än klädes- och modebutiker.

– Det ska finnas något för alla, som utbudsmässigt både förenklar och förgyller din vardag. Hit kan man komma från tidig morgon till sen kväll för att få en upplevelse, förklarar Alexandra Werder Hallonkvist, som är centrumledare för Södergallerian.

Den 26 oktober är det dags att slå upp portarna.

...det är verkligen något som är efterlängtat av helsingborgarna

– Det känns fantastiskt, jättekul. Och det är verkligen något som är efterlängtat av helsingborgarna. Det är en mötesplats som man har saknat, säger hon.

Centrumledaren menar att gallerian kommer att bli en viktig spelare i området som utvecklas rejält med nya stadsdelen Oceanhamnen som nu byggs och med de omgivande stadsdelarna universitetsområdet, Gåsebäck och Husarområdet som utvecklas. Detta i den större satsningen som kallas för H+.

En smyginvigning av nya Mäster Palms plats sker redan dagen innan Södergallerians öppning, alltså torsdagen den 25 oktober. Bland annat har staden satsat på ny belysning på platsen.

Den 26 oktober är det, som de själva uttrycker det,

Den 26 oktober är det, som de själva uttrycker det, "världspremiär" för Söder efter flera års väntan. Foto: Joel Winqvist

– Staden kommer att ha ett program för barn och familjer runtomkring. På eftermiddagen tar vi över programmet på scenen och då kommer vi att bjuda på show och underhållning här på plats, säger Ingrid Ohlsson som är projektledare för invigningsceremonin.

Men riktiga invigningen av Söder sker alltså på fredagen och hela invigningen fortsätter hela helgen, berättar hon.

Än återstår det ytor att hyra ut till kommersiella aktörer inne i gallerian, men i skrivande stund finns inget officiellt att presentera kring detta, enligt centrumledaren som inte vill ange hur många aktörer som kan tänkas flytta in i de i dag lediga ytorna.

I framtiden kommer restaurangerna New York Legends och Beijing8 samt kaféet Waynes Coffee att öppna upp uteserveringar ut mot Mäster Palms plats. Tanken är att platsen ska utvecklas till lite av ett mattorg likt Lilla torg i Malmö.

– Det är inte bestämt än när de (uteserveringarna, reds.anm.) kommer att öppna, men det är förberett för det, förklarar Alexandra Werder Hallonkvist.

Bredvid gallerian ska också ett nytt höghus med 80-talet hyresrätter, samtliga med sundsutsikt, stå inflyttningsklart någon gång under 2020.

Publicerad 18 October 2018 11:45