Emilja, 8 år, tillsammans med sina klasskamrater på barnens rabatt.

Emilja, 8 år, tillsammans med sina klasskamrater på barnens rabatt. Foto: André Kvist.

Barn ser till att våren kommer igen

"Det viktiga är att barnen får göra ett avtryck i stadsmiljön"

HELSINGBORG.

Varje år förbereder staden inför våren med att plantera tusentals lökar. En kylig oktobermorgon fick barn i årskurs 2 för första gången hjälpa till. Samtidigt prövar man att plantera lökar som är helt ekologiska.

Av
André Kvist

Barnen från Vittra Landborgen har delats upp i två grupper. Den ena lär sig mer om naturen förändring och undersöker blad i skiftande färger. Medan resten har samlats kring "barnens rabatt" vid lekplatsen i Stadsparken. Här ska närmare tre tusen lökar sättas för att till våren blomma ut.

– Den här rabatten kallas barnens rabatt, det är meningen att barnen ska sätta sin prägel här. Det viktiga är att barnen får göra ett avtryck i stadsmiljön och vara delaktiga i att utforma staden, säger Anna Karlberg, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Anna Karlberg visar barnen hur de ska plantera.

Anna Karlberg visar barnen hur de ska plantera. Foto: André Kvist.

Barn har tre gånger tidigare fått vara med och plantera växter under våren. Men detta är första gången de får plantera lökar. Det är lite knepigt att veta åt vilket håll den ska sättas, hur djupt det ska vara och om det inte redan ligger en massa andra lökar i vägen.

Emilja, 8 år, får rådet att gräva ett större hål och häller ner ett tiotal blivande tulpaner.

– Jag tror det kommer bli fint när det blir varmt igen, säger hon när hon nöjt täckt över med jord.

Det estetiska har inte så stor betydelse. Detta är av barnen och för barnen. En pojke berättar att han ska hålla koll från sin bostad hela vintern och våren för att se när blommorna kommer upp, han pekar mot sitt hem som ligger intill parken.

Antonio, 8 år, grävde lite extra djupt.

Antonio, 8 år, grävde lite extra djupt. Foto: André Kvist.

Intresset att vara med och plantera är stort från skolorna. Ida Löfstedt är pedagog i klassen.

– Jag tycker det är en fantastisk möjlighet för barnen att var delaktiga, vi tillbringar mycket tid här i parken. Många av våra barn bor inne i stan, det är en fin möjlighet att få odla och göra detta som de inte brukar, säger hon.

Från vänster: Åttaåriga Loujan och jämnåriga Abdulkadar hjälps åt.

Från vänster: Åttaåriga Loujan och jämnåriga Abdulkadar hjälps åt. Foto: André Kvist.

Det är inte bara planteringen och att få chans att lära sig om hur hösten påverkar växtligheten. Dagen är också del i ett trygghetsarbete, det menar Annika Jonasson, miljöpedagog vid Miljöverkstaden.

– De måste få känna att de kan vara på en plats som kanske annars är för vuxna. Jobbar vi tillsammans så tror jag att vi får både delaktigheten och känsla för staden, då vill man också vara mer rädd om sin stad. Och så tror jag också man känner sig tryggare om man varit här innan, säger hon.

För första gången provar staden ekologiska lökar. Hur det blir får vi se framåt våren.

Foto: André Kvist.

Tulpaner och narcisser planterade hela förmiddagen, närmare 3 000 åkte ner i jorden.

Tulpaner och narcisser planterade hela förmiddagen, närmare 3 000 åkte ner i jorden. Foto: André Kvist.

Publicerad 19 October 2018 15:02