Maria Kulle som Scrooge.

Maria Kulle som Scrooge. Foto: Sophie Håkansson

Skandinavienpremiär för Dickens En julsaga i Helsingborg

Kända pjäsen har bearbetats

HELSINGBORG.

Den 1 december är det Skandinavienpremiär på Helsingborgs stadsteater för Charles Dickens klassiker En julsaga. Den girige gubben Scrooge spelas av... Maria Kulle.

Handlingen utspelar sig, precis som i Dickens originaltext, i 1840-talets England. Dock har dramatikern Patrick Barlows bearbetat den en aning och bland annat gett karaktärerna ett större djup. De kommer att vara mer komplexa och lätta att känna igen sig i. Men den klassiska julstämningen och sagans magi har han lämnat kvar.

– När jag läste Barlows bearbetning var det som att barnet i mig verkligen kom till liv. Men jag tror det finns något mänskligt, oavsett ålder, att bli fascinerad av en spökhistoria där allting är möjligt, berättar regissören Viktor Tjerneld i ett pressmeddelande.

Den 1 december blir det premiär på stadsteatern. Det är faktiskt Skandinavienpremiär för den här bearbetningen. Pjäsen spelas sedan fram till den 26 januari.

Maria Kulle i huvudrollen alltså. Gustav Berg och Cecilia Borssén är två andra aktörer som kommer göra henne sällskap på scenen.

– Vare sig vi tror på andar eller inte, så får vi alla nog besök från vårt förflutna i form av minnen, tankar och drömmar. En av de flitigaste gästerna hos mig personligen är drömmen och frågan - vad skulle världen kunna vara? Vad skulle jag kunna vara? Det är den frågan Scrooge har fått svara på i snart tvåhundra år. Och jag tror den frågan är nog så viktig 2018, fortsätter Viktor Tjerneld.

Publicerad 27 October 2018 08:00