Robert Lillhonga bor sedan snart två år tillbaka i Norge. Naturbilden föreställer Bodø där han spenderar en hel del tid. Flickvänner Anne-Grete kommer därifrån.

Robert Lillhonga bor sedan snart två år tillbaka i Norge. Naturbilden föreställer Bodø där han spenderar en hel del tid. Flickvänner Anne-Grete kommer därifrån. Foto: Robert Lillhonga(naturbild) samt Kim Sandberg/Arkiv

Robert Lillhonga om nya livet: "Jag har faktiskt blivit lite norsk"

Helsingborgsregissören har bytt bransch – rejält

HELSINGBORG.

Känd som filmregissör för kultförklarade Hata Göteborg har Robert Lillhonga tillfälligt (?) lagt kameran på hyllan och flyttat till kärleken i Norge. Vi ber Helsingborgsprofilen berätta om sitt nya liv.

– I somras var det fem år sedan jag och Anne-Grete träffades på neutral mark i Köpenhamn. Det blev en del pendling fram och tillbaka men i januari 2017 så flyttade jag till Oslo, för att vi ska kunna ha en vardag tillsammans. Jag tycker jättemycket om Norge.

Så flytten beror inte på att du tröttnat på oss helsingborgare då?

– Absolut inte, och Anne-Grete tycker jättemycket om Helsingborg också. Jag ser det inte som att jag flyttade från staden utan att jag flyttade till Norge. Och vem vet, vi kanske flyttar till Helsingborg nån gång. Jag har ju bara flyttat 22 gånger tidigare i mitt liv...

22 gånger?

– Ja, 22 olika bostäder har jag flyttat emellan... Man blir ganska anpassningsbar efter ett tag.

Vad har du för dig i Oslo?

– Som ny utan kontakter i Norge är det svårt att komma in i film- eller kulturbranschen här. Så jag har haft flera olika jobb; flyttgubbe, rivningsarbetare, fittingmodell...

Fittingmodell?

(Skratt) – Ja, man är som en docka som sitter ner så syr de kläderna utefter en själv. Man är som en slags klädesmodell. De sa att jag var perfekt som en L-modell!

Då har du mycket för dig. Vad upptar din tid mest?

– Det är på mitt nya jobb på ett företag där vi ska sälja lägenheter och villor i Spanien till norrmän och svenskar. Men jag har precis börjat så jag har inte sålt nåt än. Sen föreläser jag lite grann i Norge och Sverige.

Mycket på repertoaren. Till vänster: en nytagen ansiktsbild på Robert. I mittenbilden är han i full gång med att riva ett hus och på den högra bilden nuter han av den norska fjällvärlden.

Mycket på repertoaren. Till vänster: en nytagen ansiktsbild på Robert. I mittenbilden är han i full gång med att riva ett hus och på den högra bilden nuter han av den norska fjällvärlden. Foto: Privat och Robert Lillhonga

Är du igång med något filmprojekt?

– Nej, jag ligger lågt med det. Jag försökte länge göra en komedi om löpning och fick bra förutsättningar för det men jag har ännu inte knytit ihop säcken till något bra.

En bra film eller serie ska vara en fin blandning mellan sött och salt

När man ska göra komedi ska det gärna vara satiriskt och man ska kunna driva med det. En bra film eller serie ska vara en fin blandning mellan sött och salt. Projektet ligger långt inne i frysen och jag tror inte att det kommer att tina på ett bra tag. Det är lite tungt för jag har satt en stolthet i att avsluta alla kulturprojekt jag påbörjat.

En regissör som inte filmar. Är du rastlös?

– Just nu känns det jättebra att göra nåt annat. Har man höga mål och de inte infrias kan det vara tufft och då får man ibland bita i det sura äpplet. Men ett surt äpple kan ibland bli sött. Nu känns det som att jag kan hitta harmoni på olika plan. Och det är väldigt skönt att känna att man verkligen lämnar jobbet när man går hem. Jag får också inspiration när jag jobbar med olika saker. Kanske kan jag lägga allt i en säck och plocka fram om några år om allt stämmer.

Hur många dagar i veckan har du på dig en lusekofta?

– Ganska ofta. Jag har faktiskt blivit lite norsk. Jag har börjat med längdskidåkning och faktiskt gjort Birkebeinerrennet, som är norrmännens motsvarighet till Vasaloppet. Den är på 54 kilometer men går över två fjäll. Jag har blivit lite "hooked"! Jag är mycket i naturen, tränar och upplever saker och trivs väldigt bra med det. Det är fullt med spår i Norge. Man kan se folk inne i centrala Oslo som tar sig fram på skidor. Att de är födda med "ski" på benen, det stämmer verkligen.

Publicerad 01 November 2018 16:00