Max Granström är tillförordnad kulturdirektör på Helsingborgs stad.

Max Granström är tillförordnad kulturdirektör på Helsingborgs stad. Foto: Pressbild samt Mostphotos.com

Kulturledningen om Dunkers: "Helsingborgarna är vår viktigaste grupp"

Kulturchefer om framtiden för huset

HELSINGBORG.

En stor internationell konstscen som ska locka långväga internationella besökare, eller främst ett kulturhus för invånarna? I vår intervju med Dunkers nya chef Gunilla Lewerentz tas husets framtida inriktning upp. Så här ser hennes chefer på saken.

Kristian Andersson (M), kulturnämndens ordförande, berättar att ambitionen för Dunkers till en början var väldigt högt ställda när det kom till att bjuda in, som han uttrycker det, väldigt påkostade internationella konstärer och satsning på kostsamma utställningar. Sen har inriktningen för Dunkers förändrats genom åren, berättar han.

– Det har varit en lång historia innan Dunkers hittade sin plats, säger han.

Dunkers verksamhet utvecklades istället mot att fokusera på att vara ett kulturhus för invånarna.

– Vi har landat i att vi inte kan tävla med de stora konsthallarna eller utställningshallarna i Europa, säger kulturpolitikern som menar att det finns olika åsikter i frågan.

Vi har inte ambitionen att vara en internationell konsthall men...

Det handlar i grunden mycket om ekonomi. Det kostar att ha högt ställda mål om att utmana de bästa i Europa, menar han.

Å andra sidan:

– Vi har inte ambitionen att vara en internationell konsthall men det gör inget om vi har utställningar som når en internationell publik.

Och den kursen lär man fortsätta hålla, om vi ska tro Max Granström, tillförordnad kulturdirektör på Helsingborgs stad. Han säger att det viktigaste uppdraget för Dunkers är att vara ett kulturhus för helsingborgarna. Det är där man måste börja.

– Helsingborgarna är vår allra viktigaste grupp som vi vänder oss till och vi har särskilt fokus på barn och unga. Man ska inte glömma bort var man kommer ifrån, säger han.

Likt Gunilla Lewerentz och Kristian Andersson menar han dock att det ena inte nödvändigtvis behöver utesluta det andra.

– Med det sagt så tror jag ändå att det kan vara så att man över tid kan lyckas bli en stor dragningskraft för besökare från regionen, hela landet men även internationellt.

Det kommer, på grund av förväntat sämre ekonomiska tider, signaler från politiken om att man tvingas skära i verksamheter utanför välfärdsområdena. Kulturen lär vara en av de områden som får mindre pengar. En utmaning, anser Max Granström.

– Det ser inte jättemuntert ut ekonomiskt i den offentliga sfären så det är viktigt att vi blir ännu noggrannare i hur vi ska prioritera. Jag ser fram emot att göra detta ihop med Gunilla, menar han.

Publicerad 02 November 2018 11:00