Fastigheten uppfördes redan 1852.

Fastigheten uppfördes redan 1852. Foto: Joel Winqvist

Tågaborgs äldsta hus ska säljas – så många miljoner kostar det

Mäklare: "Fantastisk fastighet för rätt person"

HELSINGBORG.

Har du 20 miljoner att spendera? Då kan Tågaborgs förmodligen äldsta hus bli ditt.

Det är nämligen den så kallade Hertzka villan som ligger ute till försäljning. Huset ligger i ena hörnet av Vikingsbergsparken och uppfördes redan 1852 och sägs vara Tågaborgs äldsta.

Villan är q -märkt och i huvudsak oförändrad sedan 1896 och är den äldsta bevarade kulturmiljön på Tågaborg, står det bland annat att läsa i stadens bevarandeprogram.

"Sedan mitten av 1990-talet fungerar det som privatbostad, men rymmer även en fest- och konferenslokal om cirka 142 kvadratmeter. Varav den stora salen är om 85 kvadratmeter och 5,40 meter i takhöjd. Planen medger bostad och centrumverksamhet", skriver mäklarfirman Valvet som har hand om försäljningen.

Vad innebär definitionen centrumverksamhet? Vi ringer upp Tomas Råvik på Valvet för att reda ut saken. Han har hand om affären ihop med kollegan Peter Imméll som är ansvarig mäklare i det här fallet.

– Ja, det är ganska brett. Man kan ha rätt olika typer av verksamhet där, säger han och nämner butik och kafé som två tänkbara alternativ.

20 miljoner kronor ligger objektet ute för i skrivande stund.

Hur har intresset varit?

– Det finns intressenter men inte lika många som på enklare fastigheter. Det är ganska många som vill titta på den men det är svårt att säga hur många som är seriöst intresserade, säger Tomas Råvik.

– Det är en fantastisk fastighet för rätt person, fortsätter han.

Firman söker i första hand en person som både kan tänka sig att bo i huset men även bedriva verksamhet där. Det kan även handla om någon som kan tänka sig att använda delar av fastigheten och sedan hyra ut en annan del, förklarar han.

Det gäller även att hitta någon person som kan tänka sig att ta hand om den här typen av byggnad på rätt sätt.

– Det kräver lite kunskap eller ekonomiska resurser att sköta om den. Den nuvarande ägaren har verkligen tagit hand om den.

Objektet har tidigare försökt att säljas av en annan mäklarfirma. Är det svårsålt?

– Jag vet inte om det är svårt men det är ett annorlunda objekt vilket gör det mer komplicerat. En enfamiljsbostad eller hyreshus är enklare. Det här ligger lite mittemellan. Jag skulle inte säga att det är svårt men annorlunda. Det kräver lite mer arbete och man måste hitta rätt.

Publicerad 02 November 2018 11:45