Ulf Dahlström är nöjd med eventprogrammet:

Ulf Dahlström är nöjd med eventprogrammet: "Vi är glada att vi fått med så många namnkunniga personer", säger han. Det vita huset på bilden är Konsul Perssons villa där merparten av programpunkterna utspelas. Foto: Mostphotos.com (husbilden) samt Radek Labunski (ansiktsbilden)

Lyckat kulturdygn blir en hel weekend – och sprids i stan

"Glada att vi fått med så namnkunniga personer"

HELSINGBORG.

Fjolårets kulturdygn byggs ut till tre – och arrangeras på fler platser. I november bjuds helsingborgarna in till Kultur wknd.

Det var ifjol som evenemanget Kulturdygnet i villan arrangerades i klassiska Konsul Perssons villa i korsningen Bergaliden/Södergatan.

Bakgrunden var att det kommunägda kultur- och evenemangsbolaget Helsingborg arena och scen AB då fått tillgång till villan som ny hyresgäst.

– Det fanns en ambition hos Max Granström (bolagets vd, reds.anm.) att göra detta huset tillgängligt för helsingborgarna, berättar Ulf Dahlström som är ansvarig för externa kontakter på evenemangsbolaget.

Kulturdygnet blev lyckat, menar han.

– Det blev en succé. Ett pulserande dygn med spännande gäster från hela Sverige, säger han.

Nu står det klart att evenemanget återkommer även i år, men i en ny, större kostym. Kulturdygnet i villan blir istället Kultur wknd och växer till tre dagar och kommer att dyka upp på fler platser. Datumen som gäller är den 15, 16 och 17 november.

Huvudskådeplatsen blir fortfarande i Konsul Perssons villa, men somliga programpunkter kommer även äga rum på Dunkers kulturhus och i konserthusets lilla salong. Dessutom sprids eventet till flera andra kommuner i Familjen Helsingborg.

– Vi har ett väldigt brett program, säger Ulf Dahlström som är producent för Kultur wknd.

Ett axplock? Vad sägs om författarsamtal med Erik Fichtelius, Jens Liljestrand och Yukiko Duke. Kalle Lind kommer att köra en liveversion inför publik av sin podcast Snedtänkt med två gäster där Mikael Wiehe blir den ene.

Vi har ett väldigt brett program

Litteraturvetaren Horace Engdahl från Svenska Akademien kommer att ge fem boktips och andra personligheter som är på plats är bland annat Malou von Sivers och Johar Bendjelloul. Fotbollsmagasinet Offsides ene chefredaktör Anders Bengtsson ska ihop med HD-profilen Marjan Svab och Mittmedias Elena Lövholm diskutera ett fotbollslags plats i en stad.

– Vi är glada att vi fått med så många namnkunniga personer, säger producenten.

Det bjuds även på teater, kammarmusik, poplegenden Manfred Mann berättar om hur han skrev sina hits och så ska Ingmar Bergmans tid som stadsteaterns chef på 1940-talet lyftas i ett samtal.

– Det är ju en otrolig uppmärksamhet kring honom i år för han skulle ha fyllt 100 just i år, säger Ulf Dahlström.

Han betonar att det ska vara ett "generöst" arrangemang. En del av programpunkterna kommer att vara gratis, och andra kosta under 50-lappen, förklarar han.

– Alla ska ha möjlighet att gå på de programpunkter vi erbjuder. Men det är samtidigt nödvändigt att man bokar biljett till varje programpunkt, så att vi inte får en anstormning.

Publicerad 04 November 2018 08:00