2014 såg det ut så här i Helsingborg.

2014 såg det ut så här i Helsingborg. Foto: Mostphotos.com

Extrasatsningar på julfint Helsingborg i år

Kommunen satsar 3 miljoner på stämningshöjare

HELSINGBORG.

Kostnaderna för att göra Helsingborg julfint varierar stort år från år. Sedan 2014 har de vartannat år legat kring tremiljonerstrecket och vartannat kring två miljoner. Särskilda satsningar vissa år och regelbundna reparationer är förklaringen, enligt stadsbyggnadsförvaltningen.

Av
Mattias Grenholm

Redan i november börjar många affärer julskylta så smått, med granar, tomtar och ljusslingor. Även Helsingborgs stad har börjat förbereda utsmyckningar med målet att ha julpyntet klart till den 2 december, då stadens lucia traditionsenligt tänder julgranen på Stortorget.

Hur mycket pengar staden lägger på ljusslingor och annat som förhöjer julstämningen varierar från år till år. 2014 kostade stadens julsatsning nästan tre miljoner kronor, året efter drygt två miljoner. 2016 steg kostnaderna åter till nästan 3,4 miljoner kronor för att falla ner till 1,9 miljoner förra året.

– Att det kostar mer vissa år kan bero på att vi gjort särskilda satsningar, som isträd i Stadsparken 2016, Det gick åt många ljusslingor där och då kan kostnaderna sticka iväg. Sedan går ju saker sönder efter en tid och måste lagas eller bytas ut – nästa år måste vi till exempel byta ut kristallkronorna som hänger över Södra Storgatan, säger Elisabet Lindberg, områdesutvecklare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Så tycker jag att man kan hålla ett extra öga på Terrasstrapporna

För 2018 finns en planerad kostnad för julutsmyckningar på 3 miljoner. Dels beror det på att kommunen ska slinga om träden längs med Drottninggatan/Järnvägsgatan men också för att en del nyheter är på gång.

– Jag vill inte säga för mycket än men Sundstorget är under förvandling och vi förlänger ljustaket på Södergatan så det sträcker sig hela vägen från Mäster Palms plats till Furutorpsgatan. Även Kungstorget vid Knutpunkten ska smyckas – och så tycker jag att man kan hålla ett extra öga på Terrasstrapporna, antyder Elisabet Lindberg.

Publicerad 09 November 2018 11:36