Marcus Wikström utsedd till Sydsveriges främste företagare.

Marcus Wikström utsedd till Sydsveriges främste företagare. Foto: Teodor Axlund/EY Entrepreneur of the year

Helsingborgare utsedd till Sydsveriges främste entreprenör

Marcus Wikström från Maria Nila prisad på gala

HELSINGBORG.

Helsingborgaren Marcus Wikström har utsetts till södra Sveriges främste entreprenör. Det är hans framgångar med familjeföretaget Maria Nila som gjorde att han tog emot priset i regionfinalen av Entrepreneur of the year på Malmö opera i måndags kväll.

Av
Mattias Grenholm

2012 tog Marcus Wikström över familjeföretaget Maria Nila och bestämde sig för att vända den då nedåtgående trenden. Hans idé var veganska hårvårdsprodukter som han förstod låg i tiden. Det har visat sig vara en framgångsrik väg och sedan dess har företaget vuxit ordenligt.

Förra året omsatte man 197 miljoner kronor med 55 anställda och Maria Nilas produkter finns på 30 utländska marknader. I år öppnade man en ny fabrik i Helsingborg och klimatkompenserar för sina förpackningar genom att plantera träd i Sydamerika. Nästa år öppnar företaget kontor i New York för att lansera sig i Nordamerika.

- Genom att ständigt ligga steget före och med en lyhördhet gentemot både konsument och planet har företaget erövrat marknader världen över, säger juryns ordförande Mia Rolf i ett pressmeddelande.

I januari ställs Marcus Wikström mot andra regionvinnare i den nationella finalen i Stockholms stadshus. Den som vinner där får åka till Monte Carlo i juni för att representera Sverige i kampen om titeln världens främsta entreprenör.

Publicerad 13 November 2018 13:24