Maria Kulle i rollen som den girige Ebenezer Scrooge.

Maria Kulle i rollen som den girige Ebenezer Scrooge. Foto: Sophie Håkansson

Klassisk julteater om girighet och spöken

Helsingborgs stadsteater sätter upp Charles Dickens ”En julsaga”

HELSINGBORG.

Magi, spöken och mycket julstämning – det lovar Helsingborgs stadsteater i Charles Dickens klassiska ”En julsaga”. Med Maria Kulle i huvudrollen som den girige Ebenezer Scrooge får publiken vara med om hur livets orättvisor kan forma en människa och hur sanningens minut kan skapa förändring.

Av
Mattias Grenholm

Charles Dickens gav ut sin ”En julsaga” 1843 och har filmatiserats otaliga gånger. 2015 sattes den upp i London i en nybearbetning av dramatikern Patrick Barlow och gjorde stor succé.

Det är denna bearbetning som nu blir Helsingborgs stadsteaters familjeföreställning inför julen, i regi av Viktor Tjerneld.

– När jag läste Barlows bearbetning var det som att barnet i mig verkligen kom till liv. Vare sig vi tror på andar eller inte, så får vi alla nog besök från vårt förflutna i form av minnen, tankar och drömmar. Vad skulle jag kunna vara? Det är den frågan Scrooge har fått svara på i snart tvåhundra år. Och jag tror den frågan är nog så viktig 2018, säger Viktor Tjerneld.

Pjäsens 30 olika roller spelas av endast fem skådespelare i en fartfylld föreställning där Maria Kulle har rollen som den bittre Ebenezer Scrooge som får besök av tre spöken på julafton.

”En julsaga” spelas på Storan med premiär på lördag 1 december. Föreställningen rekommenderas från 7 år och pågår till 26 januari 2019.

Publicerad 26 November 2018 10:34