Matheus Holmgren, Noran Dakhel och Shania Ndayonge har hållit tungorna rätt i mun hela hösten.

Matheus Holmgren, Noran Dakhel och Shania Ndayonge har hållit tungorna rätt i mun hela hösten. Foto: Mattias Grenholm

Pauliskolans klass 6 har talets gåva

Är i final i UR:s "Retorikmatchen"

HELSINGBORG.

Sjätteklassarna i Pauliskolan i Helsingborg har gnuggats i retorik under hösten. Med ethos, logos, pathos har det tagit sig ända till final i Utbildningsradions ”Retorikmatchen”.

Av
Mattias Grenholm

Klass 6 på Pauliskolan har talets gåva – så pass att de ända sedan april har snackat sig till en finalplats i UR:s ”Retorikmatchen”. Tävlingen går ut på att under högst en minut argumentera för sin sak med hjälp av känslor, förnuftsargument och lösningar på ett övertygande och levande sätt.

Klassen har röstat fram Noran Dakhel och Matheus Holmgren att framföra de ämnen man tillsammans har bestämt.

- Svårast med retorik är i början, när man bestämt ämne men inte mycket mer, säger Noran Dakhel.

- Och roligast är ju att hålla de färdiga talen inför publik, säger Matheus Holmgren.

Roligast är ju att hålla de färdiga talen inför publik

Klasskamraten Shania Ndayonge har varit reserv men inte fått tillfälle att hoppa in.

- Nej, tyvärr inte. Men jag har fått öva in alla talen ändå, säger hon.

Sammanlagt sju tal har de fått lära sig utantill och sedan framföra, på allehanda ämnen som hur Helsingborg ska bli tryggare till ett brandtal om jämställdhet mellan könen inom fotboll.

Det har blivit fem resor upp till tv-studion i Stockholm för inspelningar – de har räknat ut att de suttit sammanlagt 55 timmar på tåg. Samtidigt har de passat på att göra annat i huvudstaden, som besök på Tekniska museet och på Mall of Scandinavia. Med på resorna har klassens mentorer Maria Jönsson och Mia Håkansson varit.

- Vi har haft jätteroligt men Maria och Mia har varit skämmiga ibland. Som när vi träffade ett lag från Lund på tåget som också var på väg till ”Retorikmatchen” och Maria hade en sovmask som såg ut som en kanin och rosaglittrig nackkrage, skrattar Matheus Holmgren.

- Eller när Mia fifflade med brödrosten i hotellets frukostrum så att alla gäster fick brända bröd, fyller Shania Ndayonge i.

Finalen i ”Retorikmatchen” sänds på Barnkanalen torsdag den 13 december klockan 18.45. Alla tidigare matcher går att se på URPlay.

Se dem här: https://urplay.se/serie/207885-retorikmatchen-2018

Publicerad 02 December 2018 07:00