Läkemedel i toavattnet är ett problem – oavsett om det spolas ner som det är eller kommer från kroppen.

Läkemedel i toavattnet är ett problem – oavsett om det spolas ner som det är eller kommer från kroppen. Foto: Mostphotos.com

Miljoner ner i Oceanhamnens avlopp

NSVA får stort bidrag för att rena toavatten från läkemedel

HELSINGBORG. Naturvårdsverket har ett gott öga till Oceanhamnen och NSVA:s planerade källsorterade avloppssystem. Tidigare i år gavs ett tvåmiljonersbidrag för att kunna separera kväve till lantbruket och nu får NSVA sex miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedel.

Av
Mattias Grenholm

I det framtida bostadsområdet Oceanhamnen kommer avloppssystemet delas in i tre separata rör: ett för toalettvatten, ett för matavfall – via köksavfallskvarn – och ett från bad, dusch och tvätt.

Ett allt större problem är den stora mängden läkemedel som kommer ut genom toavattnet.

– Att rena läkemedel är energikrävande eftersom många av molekylerna är mycket svåra att bryta ned. Därför krävs det energikrävande metoder att bryta ned läkemedel vid reningsverk, säger Hamse Kjerstadius till SVT Nyheter/Helsingborg.

De sex miljonerna från Naturvårdsverket ska användas till att bygga en reningsanläggning där NSVA ska experimentera med ozon för att hitta ett system som är hållbart.

Utöver detta bidrag fick NSVA ytterligare två miljoner för att utreda hur läkemedelsrening kan byggas in på NSVA:s största reningsverk Öresundsverket i Helsingborg samt Lundåkraverket i Landskrona.

Publicerad 06 December 2018 11:50