Över 1 miljon kronor lyckades de två männen lura staten på.

Över 1 miljon kronor lyckades de två männen lura staten på. Foto: Mostphotos.com

Bilolycka avslöjade åkeribedrägeri

Kompanjoner döms för att ha lurat staten på 1 miljon kronor

HELSINGBORG. Upplägget verkade vattentätt och de två vännerna lyckades lura staten på över 1 miljon kronor i skatt. Men när den ene krockade med firmabilen uppdagades det hela och männen döms nu för skattebrott – i det ena fallet till fängelse.

Av
Mattias Grenholm

Under tre års tid lyckades kompanjonerna lura staten på skatt och avgifter på över 1 miljon kronor. Den 48-årige helsingborgaren startade en firma för att utföra köruppdrag åt ett åkeri och anställde sin 56-årige vän att utföra körningarna.

På fakturorna till åkeriet fanns dock ett annat företags namn och momsnummer, medan bankgironumret gick till 48-åringens firma. Det andra företaget var helt ovetande om att dess namn var indraget i upplägget – tills 56-åringen en dag råkade krocka med åkeriets bil. Åkeriet kontaktade då det företag som stod på fakturorna och fick höra att dessa aldrig hört talas om den 56-årige chauffören.

Bedrägeriet polisanmäldes och gick till åtal. Den yngre åtalades för bokföringsbrott och grovt skattebrott då han låtit bli att redovisa moms och arbetsgivaravgifter på 800 000 kronor. Den äldre åtalades för att ha låtit bli att deklarera tre år i följd, och ansågs vara skyldig 280 000 kronor i skatt.

De båda männen dömdes av Helsingborgs tingsrätt i maj till nio månaders fängelse och näringsförbud i 48-åringens fall, och två månaders fängelse för 56-åringen. Åklagaren ville att 48-åringen dessutom skulle betala en halv miljon kronor i företagsbot men tingsrätten ansåg att fängelse var straff nog.

Domarna överklagades till hovrätten, som nu slår fast domen för 48-åringen – 9 månaders fängelse och näringsförbud – medan 56-åringens dom mildras av hänsyn till hans hälsotillstånd: villkorlig dom och 75 000 kronor i dagsböter.

Publicerad 11 December 2018 07:00