Icabutiken på Drottninghög ska utrymmas vid årsskiftet.

Icabutiken på Drottninghög ska utrymmas vid årsskiftet. Foto: Google streetview

Lösning nära för Icabutiken på Drottninghög?

Förhandlingar har inletts – 1 500 namnunderskrifter lämnade till politiker

DROTTNINGHÖG.

Med bara drygt två veckor kvar innan Icabutiken på Drottninghög måste slå igen hettar ärendet till. På tisdagskvällen lämnades ett lista med 1 500 underskrifter in vid kommunfullmäktiges möte för att butiken ska få vara kvar. Samtidigt sägs dialogen mellan Ica-handlarna och Helsingborgshem ha tagits upp igen.

Av
Mattias Grenholm

Lokaltidningen har tidigare skrivit om matbutiken Ica Näras öde när Drottninghögs centrum ska byggas om. Länge var läget oklart och Icahandlarna beklagade att Helsingborgshem inte förhandlade med dem, eller gav dem några besked om alternativ lokal.

I somras kom så beskedet från hyresnämnden att matbutiken var tvungen att utrymma lokalerna vid årsskiftet eftersom lokalerna sedan ska rivas. Men under hösten har det inte hänt mycket vad gäller Icabutikens framtid.

I augusti uttalade sig det socialdemokratiska kommunalrådet Jan Björklund stöttande för Icabutiken och Drottninghög:

– Riskerna för ett stadsdelscentrum där liv och rörelse försvinner är att tryggheten minskar för de som bor där. Vi anser att det är absolut nödvändigt att närbutik och postservice finns kvar i området, sa han till Lokaltidningen.

Nu i elfte timmen, efter en händelselös höst enligt Icahandlarna, verkar samtalet ha kommit igång. Enligt Helena Fremle, chef för boendeutveckling och service på Helsingborgshem, så har en dialog mellan hyresvärden och Ica Sverige återupptagits.

– Vi hade ett möte i tisdags som jag vill beskriva som en konstruktiv dialog. Vi diskuterade olika förslag och de ska återkomma med sitt svar i veckan. Det ligger i allas intresse att vi hittar en lösning innan nyår, säger hon.

När Lokaltidningen når Icahandlaren Per Pellinen är han fåordig:

– Vi har jobbat jättehårt för en dialog med Helsingborgshem. Nu har den inletts och vi hoppas på en snar lösning, säger han.

I skrivande stund har förhandlingarna ännu inte nått resultat. Följ händelseutvecklingen på lokaltidningen.se/helsingborg.

Publicerad 12 December 2018 10:31