Caroline Olsson använder ett rum hos sina föräldrar som förvaring för alla leksaker och julgodis som samlas in. Hunden Klara håller vakt.

Caroline Olsson använder ett rum hos sina föräldrar som förvaring för alla leksaker och julgodis som samlas in. Hunden Klara håller vakt. Foto: Mattias Grenholm

"Många känner skam fast de kanske inte kan hjälpa att de hamnat i ett knepigt läge"

Julhjälpen i Helsingborg samlar in klappar till familjer i behov

HELSINGBORG. För tredje året i rad samlar Julhjälpen i Helsingborg in pengar till julmat och klappar till dem som annars inte har råd. I år är det ett 40-tal familjer som på detta sätt får hjälp.

Av
Mattias Grenholm

Julhjälpen startade 2014 i Småland av två privatpersoner. Sedan dess har initiativet spridit sig från stad till stad och 2016 drog Caroline Olsson igång hjälpverksamheten i Helsingborg.

– Jag har nog alltid varit sådan att jag vill bidra och hjälpa dem som är i behov. Men det är tack vare alla privatpersoner och företag som donerar leksaker och pengar till mat som detta är möjligt, säger Caroline Olsson.

I år har hon hjälp med insamlingen av kompisen Jessica Kullberg. Tillsammans har de annonserat efter behövande på Facebook och kommit i kontakt med ett 40-tal familjer.

Julhjälpen tar mycket av Caroline Olssons och Jessica Kullbergs fritid men det är bara roligt, tycker de.

Julhjälpen tar mycket av Caroline Olssons och Jessica Kullbergs fritid men det är bara roligt, tycker de. Foto: Mattias Grenholm

Därefter har de kontaktat företag och privatpersoner för att få donationer i form av presentkort, pengar för julmat och leksaker. Allt har de samlat i ett par rum hemma hos Carolines föräldrar.

– Jag tror att många människor inte är medvetna om att det finns fattiga i Sverige idag. Samhället har blivit tufft och det är sorgligt, säger Carolines mamma Ingela Olsson.

De märker ändå av givmildheten hos många och hittills har de fått in drygt 20 000 kronor som de ska köpa julmat för. De fortsätter insamlingen till den 18 december då de åker och storhandlar för att sedan köra hem till familjerna.

Under november och december har de fått besök av föräldrar som hämtar leksaker till sina barn, eller så har Caroline och Jessica kört hem till dem.

– Vem som helst kan komma i den situationen att man inte har råd med julmat eller klappar. Många känner skam fast de kanske inte kan hjälpa att de hamnat i ett knepigt läge. Men de som kontaktar oss ska ha cred för att de tänker på sina barn, säger Jessica Kullberg.

De som kontaktar oss ska ha cred för att de tänker på sina barn

Julhjälpen är ett helt ideellt initiativ och även om det tar mycket av Carolines och Jessicas fritid så tycker de att det mesta är roligt.

– Det är kul att träffa föräldrar som vill sina barns bästa, och det är underbart med alla givmilda människor, säger de och lyfter som exempel upp eleverna på Högastensskolan som genom ett specialarbete lyckades samla in tre stora säckar med leksaker som de gav till Julhjälpen.

Vill man bidra med pengar till Julhjälpen i Helsingborg kan man gå in på deras Facebooksida.

Publicerad 15 December 2018 07:00