"Det här är samtidsbevaring", säger gruppen som nu avslutat första fasen i sitt projekt. Från vänster: Nathatlie Aspeqvist, Isabel Holmqvist, My Bengtssson, Ida Fransson och Maria Pettersson. Foto: Privat.

De fryser Helsingborg – skapar tidsbubbla om stadens förändringar

"Vi vill möjliggöra en tidsresa till just denna hösten"

HELSINGBORG.

Fem studenter vill spara hösten 2018 till eftervärlden. Genom att be allmänheten att dokumentera samtiden hoppas man fylla en lucka i historieböckerna.

Av
André Kvist

Staden Helsingborg genomgår stora förändringar i detta nu. Gator dirigeras om, hus byggs upp och hela stadsdelar skapas. Mitt i detta har fem studenter från Malmö universitet gett sig i kast med att frysa tiden.

– Det här är samtidsbevaring, museerna har i dag har en utmaning att samtidsbevara. Vi vill möjliggöra en tidsresa till just denna hösten. Det är särskilt intressant i Helsingborg eftersom vi upplever så mycket fysisk förändring i staden just nu, säger My Bengtsson, projektledare.

Man kan se det som en dokumentering av samtiden i staden där fokus ligger på förändringarna. Medborgarnas roll är av högsta vikt då de bidrar med bilder, dikter eller annat som beskriver känslan, upplevelsen eller själva förändringen. Ett sätt att minnas tillsammans. De fem studenterna har starka personliga kopplingar till Helsingborg och genomför projektet inom kursen projektledning.

– Vi uppmanar individer att reflektera över sin omgivning och staden i förändring, och skolor att engagera sig, säger Maria Pettersson.

De problem som ofta uppstår när det byggs om tenderar att förträngas och glömmas bort snabbt, menar gruppen. Man längtar till det är färdigt och glömmer lika fort besvären längs vägen. "Det man kommer ihåg är oftast ur ett uppifrån- och nedåtperspektiv och inte alltid underifrån och uppåt", påpekar Ida Fransson.

Projektet använder hashtaggen #vårtidärnuhbg18 på sociala medier, vilket alla kan använda. Namnet är lånat från den populära tv-serien på SVT och just kopplingen att den hoppar framåt i handlingen flera år.

Bilderna är ämnade att sparas i 50 eller rentav 100 år på Kulturmagasinet. Det diskuteras även att bilderna presenteras på en utställning på Dunkers Kulturhus i början av 2019.

– Kulturmagasinet ansvarar för förvaltningen av föremål, bilder och arkiv framöver. Vi har lovat att lämna över materialet sen. Vi frågar vilken tid är din? Vår tid är nu! säger My Bengtsson och fortsätter:

– Vi har redan etablerat goda kontakter med helsingborgs stad och vi har mött stort engagemang från olika personer i staden, vilket vi är oerhört tacksamma för.

Allmänheten kan delta i projektet fram till den sista december.

Publicerad 05 January 2019 07:00