Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos.com

Ryggradsundersökning dröjde – man kan ha fått bestående men

Av
Mattias Grenholm

HELSINGBORG. En man i 60-årsåldern befaras ha fått bestående men efter att Helsingborgs lasarett dröjt med att undersöka hans ryggrad med magnetkamera. Mannen kom in till lasarettet med smärtor i rygg och nacke och magnetkameraundersökning beställdes akut men dröjde ändå.

Mannen blev liggande på sjukhuset över natten och hans tillstånd försämrades successivt med ökade tecken på infektion. Först dagen efter genomfördes undersökningen och då framkom att han hade en varbildning i ryggkanalen, ett tillstånd som kräver operation.

Händelsen inträffade i juni i fjol och mannen har sedan dess genomgått rehabilitering men har kvarstående men i form av påverkan i armar och ben.

Helsingborgs lasarett har skickat in en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om händelsen, som enligt dem kan bero på bristande kommunikation. I anmälan skriver man att varbildning i ryggkanalen är ett sällsynt och svårdiagnosticerat tillstånd och potentiellt förödande. Sen diagnos eller otillräcklig behandling kan ge invalidiserande konsekvenser.

Publicerad 08 January 2019 07:00