En alldeles särskild dag med Stefan Clarin och Anki Albertsson i huvudrollerna.

En alldeles särskild dag med Stefan Clarin och Anki Albertsson i huvudrollerna. Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e

Mänskliga möten på Stadsteatern

Vårprogrammet bjuder på allt från musikaler till dockteater

HELSINGBORG.

Människans villkor och val och möten som förändrar. Ibland allvarligt ödesmättat, stundom glatt som en sång. Så kan man beskriva livet – eller vårsäsongen på Helsingborgs stadsteater.

Av
Mattias Grenholm

Stadsteatern har släppt sitt vårprogram och bjuder på drama, komedi, dockteater för vuxna samt musikaler. Dessutom ett par gästspel och ett digert soppteaterprogram.

Först ut med premiär 26 januari är Knutpunkten, ett relationsdrama på centralstationen. Det beskrivs som en ömsint och rolig skildring av kärlek, klass, liv, död... och tura. Manus av Jörgen Dahlqvist, regi av Linda Ritzén, i rollerna Nils Dernevik, Bill Hugg, Lisa Larsson, Birgitta Rydberg och Victoria Wikberg. Spelas till den 2 mars på Lillan.

2-24 februari spelas First Lady, en monolog skriven av författaren Lotta Olsson, född i Rydebäck men bosatt i Stockholm. Pjäsen spelas på Foajéscenen och är skriven för Maria Kulle som ensam på scenen gestaltar en kvinna som står inför ett svårt livsval. Regi av Iwa Boman.

First Lady med Maria Kulle och Stora drömmar med Sasha Becker, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Maria Kulle och Lisa Larsson.

First Lady med Maria Kulle och Stora drömmar med Sasha Becker, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Maria Kulle och Lisa Larsson. Foto: Matilda Rahm/Sophie Håkansson

1977 fick den italienske filmregissören Ettore Scola sitt stora genombrott med filmen En alldeles särskild dag. Den utspelar sig i Rom 1938 då Hitler besöker Mussolini och alla ska ut för att beskåda mötet. Hemmafrun Antonietta beundrar Mussolini men får förhinder. I stället råkar hon möta sin granne Gabriele, som är antifascist, och det leder till omtumlande tankar och känslor.

Anki Kofoed har bearbetat denna filmklassiker till en musikal i två akter för Helsingborgs stadsteater, och står även för regi. De två huvudrollerna spelas av Anki Albertsson och Stefan Clarin och övriga på scenen är Sophie Binder, Axel Birgander, Evamaria Björk, Tobias Borvin, Torun Grandin, Aron Jalamo, Ludwig Olrog, Åsa Sjöblom och Joel Wisti. Librettot är skrivet av Bim Wikström. Spelas 2 mars-18 maj på Storan i samarbete med Malmö Opera.

På Lillan blir det dockteater för vuxna 6 april-18 maj. I samarbete med Malmö Dockteater sätts teaterklassikern Woyzeck av Georg Büchner upp i bearbetning, regi och scenografi av Erik Holmström. Det är en historia full av svart humor och populärkulturella referenser med både dockor och skådespelare på scenen. I rollerna Gustav Berg, Cecilia Borssén, Emma Mehonic och Robert Olofsson.

Musikalisk komedi blir det i Sofiero slottsträdgård 11 maj-7 juni. I Stora drömmar kämpar guiderna på Sofiero mot kommunens planer att göra om slottet och parken för att locka fler turister. De hittar ett gammalt dammigt manus på slottsvinden och bestämmer sig för att sätta upp pjäsen. I rollerna ses Sasha Becker, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Maria Kulle och Lisa Larsson. För regi står Hans Marklund som täven står för manus tillsammans med Lotta Olsson. Föreställningen kan kombineras med picknick.

Under våren kommer även två gästspel till Helsinborgs stadsteater: 2 februari spelas Upprorets poet av Rebecca Örtman och Jila Mossaed, om den iranska poeten Forough Farrokhzads liv och poesi, och 15 mars Korea Connection, en dansföreställning i samarbete mellan Skånes Dansteater och Korea National Contemporary Dance Company.

På Foajéscenen hålls regelbundet soppteater hela våren med början 7 februari – gå till Helsingborgs stadsteaters hemsida för hela programmet.

Publicerad 10 January 2019 07:00