Sommarpraktiken kan till exempel vara inom äldreomsorgen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Sommarpraktiken kan till exempel vara inom äldreomsorgen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Snart dags att söka sommarpraktik för unga helsingborgare

Runt 750 platser erbjuds inom kommunen och i föreningar

HELSINGBORG.

Den 11 februari kan unga helsingborgare börja söka sommarpraktik. Runt 750 platser kommer att erbjudas inom exempelvis förskolor, äldreomsorg eller inom föreningar, en tredjedel av det antal som brukar söka.

Av
Mattias Grenholm

Varje år brukar runt 2 100 unga mellan 16 och 20 år söka sommarjobb i Helsingborg, eller sommarpraktik som det numera heter. Tidigare har kommunen haft avtal med ett antal privata företag om platser men sedan förra året är denna möjlighet borttagen.

2017 fanns det 900 platser att söka men efter att Sveriges kommuner och landsting påpekat att praktikplatser på företag var ett felaktigt gynnande av det privata näringslivet togs runt 200 platser bort till 2018. Till slut blev det 775 platser förra sommaren.

Hur många sommarpraktikplatser det blir i år är inte fastslaget än, men Veronica Månefrost Nord på Helsingborgs stad tror att det kan bli runt 750.

– Jag räknar med besked inom kort. Förvaltningar och föreningar kan från och med den 28 januari börja lägga in hur många praktikplatser de kan erbjuda till sommaren 2019, säger hon.

Ungdomar skrivna i Helsingborgs kommun kan ansöka om sommarpraktik under perioden 11 februari-10 mars. De 2 april kommer besked om man fått en plats och sedan har man en viss tid på sig att tacka ja eller nej.

För en del placeringar krävs att man sedan skickar in ett utdrag ur belastningsregistret för att komma i fråga. Om man tackar nej till ett erbjudande får man vänta till nästa år. Söker gör man på Helsingborgs stads hemsida.

– Ett tips till de som söker är att man själv formulerar ansökan och alltså inte låter vårdnadshavare göra det. Ju mer man skriver om sig själv, vilka intressen och framtidsplaner man har och vad man gör på fritiden, desto lättare blir det för oss att matcha med rätt praktikplats, säger Veronica Månefrost Nord.

Praktiken är på 90 timmar fördelade på tre veckor, cirka sex timmar per dag. Praktiktiderna år tre: i juni, juli eller augusti och den som anger att den kan praktisera under alla perioderna ökar chanserna.

Lönen är ännu inte färdigförhandlad men 2018 var den på 70 kronor per timme för yngre och 86 kronor per timme för de som fyllt 18 år, eller skulle fylla under året.

Publicerad 11 January 2019 11:58