Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Föräldrar får inte ge sitt barn namnet Gasa

Skatteverket: "Kan leda till obehag"

HELSINGBORG.

Föräldrarna till en nyfödd pojke i Helsingborg nekas att ge sitt barn namnet Gasa. Skatteverket skriver i sitt beslut att det "kan leda till obehag för bäraren".

Av
Mattias Grenholm

När ett barn föds i Sverige har föräldrarna tre månader på sig att ansöka om ett eller flera namn till sitt barn. Skatteverket prövar sedan om namnet kan vara lämpligt och förenligt med svenskt namnskick.

Den 1 juli 2017 kom en ny namnlag som är både mildare och strängare än tidigare. Det har blivit lättare att byta namn, dessutom hur ofta man vill, och färre efternamn är skyddade.

Vad gäller förnamn så kunde ett namn tidigare stoppas om det ansågs vara "uppenbarligt olämpligt" men den nya formuleringen är att det endast ska undvika att vara "olämpligt".

I höstas uppmärksammades två tvister mellan föräldrar och Skatteverket. I ena fallet önskade föräldrarna till en pojke att han skulle heta J, och i det andra att en pojke skulle få namnet Ford. Skatteverket sa nej och båda namntvisterna gick upp till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nu har alltså Skatteverket återigen sagt nej till ett förnamn. Föräldrarna till en pojke född i slutet av november 2018 var snabba med att lämna in sin ansökan – redan inom en vecka skickade de in till verket att de vill att sonen ska få namnet Gasa som tilltalsnamn.

Detta motsätter sig Skatteverket med motiveringen att "namnet Gasa inte anses vara förenligt med det svenska namnskicket och kan leda till ett obehag för bäraren."

Andra namn som stoppats sedan 2017

Trollet

Papich

Prinsessan

Amiral

Snäckan

Kråka

Mysco

Tegnér

Anarquia, Anarkia

Pung

Think

Green

Jord

Knorren

Farmor

Pappa

Peculiar

Superfastjellyfish

T-Rex

Stormtass

Publicerad 16 January 2019 07:00