Gunilla Orre har tidigare arbetat med miljöfrågor. Nu har hon bestämt sif för flygstopp. Kommunens tågrådgivare Carola Jarnung och Kristina Engdahl nickar uppmuntrande.

Gunilla Orre har tidigare arbetat med miljöfrågor. Nu har hon bestämt sif för flygstopp. Kommunens tågrådgivare Carola Jarnung och Kristina Engdahl nickar uppmuntrande. Foto: Mattias Grenholm

Helsingborg visar järnvägen ut i Europa

Tågvägledare ska underlätta resan på räls

HELSINGBORG.

Vad är viktigast för en när man ska åka till semestermålet? Pris, tidsåtgång, bekvämlighet – eller kanske klimatet? Helsingborgs stad slår ett slag för tågen och har börjat med vägledning för den som vill resa ut i Europa.

Av
Mattias Grenholm

Att resa hållbart med så lite klimatpåverkan och koldioxidutsläpp som möjligt är något som ligger i luften. Lägger man örat mot rälsen så är det två ord som återkommer: klimatångest och flygskam (det sistnämnda hamnade på 2018 års nyordslista).

Helsingborgs energi- och klimatrådgivare Kristina Engdahl och Carola Jarnung slår gärna ett slag för tågresandets fördelar framför andra resesätt men vill tona ner det där med skamkänslor.

– I stället för att betona de negativa argumenten kan man lyfta fram det positiva med tåg, det är rofyllt och man upplever något under själva resan. Men det går inte att glömma att det är ett allvarligt läge för klimatet, säger Carola Jarnung.

Lokaltidningen träffar de två rådgivarna på Kullagatan i Helsingborg när de är ute för att informera folk om kommunens nya tågvägledningsservice. I vanliga fall sitter de på kommunens kontaktcenter vid Stortorget och dit kan man vända sig med frågor om hur man navigerar i den europeiska tågdjungeln.

– Vi hjälper inte till med själva bokningen men däremot ger vi gärna tips om olika resebyråer och bokningssidor. Det är inte helt lätt att ordna sin tågresa i Europa med alla nationella tågbolag även om EU har påbörjat en samordningsprocess, säger Kristina Engdahl.

De två är själva tågentusiaster och har märkt ett starkt ökat intresse för rälsbundet resande. Ett exempel är Facebook-gruppen Tågsemester som har samlat över 45 000 medlemmar som ger varandra tips som underlättar tågresandet.

– Allt fler väljer tåget men det har fortfarande svårt att konkurrera med billiga flygresor. Men man kan ju se själva resan som en del av semestern, och på ett tåg kan man uppleva och se mycket, säger Kristina Engdahl.

En som bestämt sig för flygstopp, och dessutom köpstopp hela året, är Gunilla Orre som stannar till för en pratstund med tågrådgivarna på Kullagatan.

– Jag har tagit ställning för egen del, fast jag märker att många bekanta blir provocerade. "Men hur ska du då kunna träffa din dotter som bor i USA", säger de. Hon får väl komma hit, då – jag bestämmer bara över mina egna vanor. Vi planerar en resa till Berlin i vår och det blir med tåg, säger hon.

Bertil Karlsson gillar tåg och vill ha information inför en planerad resa till södra Europa.

Bertil Karlsson gillar tåg och vill ha information inför en planerad resa till södra Europa. Foto: Mattias Grenholm

En annan som också föredrar tåg är Bertil Karlsson, som också vill byta några ord.

– Det finns ingen anledning att flyga till exempelvis Stockholm. Tyvärr har Öresundsbron gjort Helsingborg till lite av en avkrok, det går färre tåg norrut härifrån numera.

Kristina Engdahl har full förståelse för Carolinas beslut att stanna på marken.

Kristina Engdahl har full förståelse för Carolinas beslut att stanna på marken. Foto: Mattias Grenholm

Det kan finnas många anledningar till att resa längs med marken. Flygrädsla är en.

– Att resa med tåg är absolut intressant för oss som inte vill upp i luften, jag tror det är säkrare, säger Carolina, som inte vill uppge sitt efternamn.

Publicerad 19 January 2019 07:00