Hälften av svenskarna har någon gång tänkt

Hälften av svenskarna har någon gång tänkt "Den här låten vill jag ha på min begravning". Även helsingborgarna har funderat över samma sak. Foto: Mattias Grenholm/Mostphotos

Dags att tänka på refrängen: Låtarna som invånarna vill ha på sin begravning

"Musiken är något för människor att samlas kring"

HELSINGBORG.

En stillsam psalm eller favoritlåten signerad största idolen? Hälften av svenskarna har funderat över vilken sång man vill ska spelas på sin egen begravning.

Av
Ida Asplund Ådahl

Mattias Grenholm

52 procent av svenskarna har någon gång tänkt "Den här låten vill jag ha på min begravning", visar en undersökning som Fonus och Kantar Sifo har gjort.

Johanna Mogensen från Helsingborg har funderat på saken. Hon vill att Björn Afzelius sång Ljuset ska spelas på hennes begravning.

– Den är väldigt vacker och den berörde mig väldigt djupt när jag förstod att han skrev den när han själv var döende. Den spelades även på min mammas begravning, säger hon.

Att tänka på musiken till sin begravning är något som engagerar, både i forum på internet och i samtal mellan människor, enligt Pia Gellner på Fonus i Helsingborg.

– Musiken är något för människor att samlas kring och som kan göra ceremonin väldigt personlig, säger hon i ett uttalande.

Har du tänkt på någon speciell låt på din begravning?

Johanna Mogensen:

Johanna Mogensen: "Ja, det har jag – Björn Afzelius 'Ljuset'. Den är väldigt vacker och den berörde mig väldigt djupt när jag förstod att han skrev den när han själv var döende. Den spelades även på min mammas begravning. Foto: Mattias Grenholm

Klajdi Vogli:

Klajdi Vogli: "Någonting jazzaktigt, tror jag. Ingen särskild låt men det måste vara lugnt, så att folk får smälta sorgen i stillhet. Absolut inte hårdrock för då kommer folk bli aggressiva och kanske börja slåss!" Foto: Mattias Grenholm

Yvonne Ridvall:

Yvonne Ridvall: "Jag har funderat på det men ännu inte riktigt kommit på vilken, kanske Sarah Dawn Finers låt ”Kärleksvisan” med budskapet om att jag fortfarande går bredvid. När pappa begravdes spelade vi Björn Afzelius 'Du är det finaste jag vet' – den är vacker. Foto: Mattias Grenholm

De här låtarna väljer helsingborgarna oftast

Amazing Grace

Bridge over troubled water

Yesterday

Källa: Fonus Helsingborg

Publicerad 22 January 2019 07:00