Den nya idrottsskolan planeras starta på Olymoiaområdet 2020.

Den nya idrottsskolan planeras starta på Olymoiaområdet 2020. Foto: Mostphotos.com

Ny skola med idrottsprofil kan starta vid Olympia

HIF samarbetar med skolkoncern för högstadium

HELSINGBORG.

En ny högstadieskola med idrottsprofil kan starta i Helsingborg. Det är HIF och fem andra idrottsklubbar som tillsammans med skolkoncernen Prolympia planerar skolstart 2020.

Av
Mattias Grenholm

Prolympia har grundskolor med idrottsprofil på en rad orter i Sverige. Nu har man inlett ett samarbete med HIF där klubben kommer att bidra med kontaktnät, struktur kring idrotten och engagemang för att locka elever.

– Som förening vill vi hela tiden ligga i framkant för att skapa en miljö där eleverna får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och lyckas som individer både med sin skola och idrott. Jag ser med framförsikt emot att ta nästa steg av utvecklingen för unga idrottare i hela Helsingborg samt i vår egen ungdomsverksamhet, säger Jonas Ohlander, ungdomsansvarig i HIF.

Idrottsskolan med fokus på idrott och hälsa är för årskurserna 7-9 och planeras starta 2020 på Olympiaområdet. Eleverna kommer utöver vanlig idrott få specialundervisning i samarbete med de idrottsföreningar som ingår i samarbetet.

Förutom HIF ingår OV, Helsingborg hockey, Helsingborg basket, gymnastikföreningen Fram och FC Helsingborg i samarbetet.

– Vi vill vara med och bedriva innebandy på skolan så att det finns som profil att välja. I så fall skulle vi tillgodose vissa idrottspass med lärare från föreningen, säger Fredrik Azelius, klubbchef för FCH, till SVT Nyheter Helsingborg.

Den 16 och 17 januari hölls informationsträffar på Olympia dit över 300 ungdomar kom.

– Det är jättepositivt att det finns ett så pass stort intresse för en renodlad idrottsskola i Helsingborg – i nuläget har vi runt 500 som har gjort intresseanmälan så det känns som en bra start, säger Jonas Ohlander och tillägger att Prolympia har för avsikt att skicka in en ansökan till Skolinspektionen i slutet av januari.

Publicerad 27 January 2019 07:00