36-årige Caroline Troedsson växte upp i Bjärnum utanför Hässleholm men flyttade 2002 till Helsingborg.

36-årige Caroline Troedsson växte upp i Bjärnum utanför Hässleholm men flyttade 2002 till Helsingborg. Foto: Per Sjöborg

Nu får hon äntligen släppa första filmen: "Älskar att fånga ögonblicket"

Caroline Troedsson debuterar med egen dokumentär

HELSINGBORG.

I fyra år har Caroline Troedsson jobbat på sin första egna dokumentärfilm. Det är svårt att säga att hon valde den enkla vägen för sin debut.

Hon har varit projektledare för dokumentärsatsningen Doc Lounge i Helsingborg, agerat fotograf till flera av Magnus Gerttens dokumentärer och länge brunnit för den här typen av rörligt berättande.

När Caroline Troedsson från Helsingborg nu släpper "Patriotic Highway", hennes första dokumentärfilm under egen regi, är det med en berättelse som handlar om den mutanklagade före detta krigshjälten och politikern Fatmir Limaj i Kosovo. Tittarna får bland annat följa rättegången mot denne samt domaren i fallet. Men som fond står även samhällsutvecklingen i ett ungt land med svåra utmaningar, och hur livet i landet påverkar människor som bor där.

Det är en fin festival, med välfyllda visningar i hård konkurrens. Man suger åt sig.

Ett komplext fall, ett för henne helt okänt språk och ett annat typ av samhälle än vad hon själv är van vid.

Det låter som att du inte har gjort det alldeles enkelt för dig i din debut?

– Det har du helt rätt i. Men det började i en mer enkel utgångspunkt. Min fascination började med domaren och hennes engagemang i internationell rätt och upprättelse för folket. Hon hade jobbat mycket med krigsbrottsrättegångar.

När detta "big case" landade på hennes bord började jag få fascination för Kosovo som ett nyfött land i Europa och hur man bygger en ny nation. Det är en del av världen där flera länder har tvingats starta om på nytt.

Helsingborgsfotografen började jobba på Kosovodokumentären 2015.

Helsingborgsfotografen började jobba på Kosovodokumentären 2015. Foto: Per Sjöborg

Hur upplevde du det att fånga detta skeende?

– Innan jag började filma detta hade jag aldrig satt min fot på Balkan. Det har blivit omkring 20 resor dit. Jag började 2015 när rättegången drog igång.

Det måste ha varit utmanande?

– Ja bara den språkliga barriären var svår. Och att försöka komma in under skinnet på ett samhälle. Gör man det helt hållet om man inte pratar språket? Jag vet inte. Men att det har tagit fyra år är inget som förvånar i branschen.

Dokumentären har gått upp på Göteborgs filmfestival. Hur kändes det?

– Jätteroligt. Att vi fick fira tillsammans kändes oslagbart. Det är en fin festival, med välfyllda visningar i hård konkurrens. Man suger åt sig. En maffig känsla.

Vad är det som driver dig?

– Jag känner en enorm dragning till de verkliga berättelserna, en nyfikenhet och att vara i nuet. Jag älskar att fånga ögonblicket med kameran.

Vad är ett måste för att en dokumentär ska bli bra?

– Det är viktigt att den är relevant. Och det är kanske en av de svåraste bitarna att få till när man drar igång ett projekt, för det kan ta fyra år eller mer. Hur vet jag att den är relevant när den väl kommer ut? Sen vill jag att filmen ska leda mig fram men inte skriva mig på näsan. Inte skriva några enkla sanningar, utan jag vill kunna uppleva och tänka själv. Jag vill vara med karaktärerna när de lär sig något och så vill jag att en dokumentärfilm ska ha en hög visuell ambition.

Nu när jag ringer dig befinner du dig i Bryssel. Vad händer där?

– Jag är här med Magnus Gertten på hans nya projekt. Jag är med som filmfotograf. Jag tror inte att jag ska säga så mycket om vad den kommer att handla om just nu…

Det låter hemligt.

– Ja, projektet är i en utvecklingsfas. Det är nog bättre att vara kvar i den och vi berättar gladeligen sen vad den verkligen ska handla om.

Patriotic Highway

Dokumentären kommer att visas på ett event på Röda Kvarn den 15 februari inom ramen för Doc Lounge. Kvällen till ära kommer regissören själv att vara på plats och samtal modereras av kulturprofilen Sören Sommelius.

Publicerad 09 February 2019 08:00