Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Så ska fler tjejer lockas till innebandyn

Betydligt färre 7-9-åringar lockas till idrotten

HELSINGBORG/GANTOFTA.

Färre tjejer i åldern 7-9 år lockas till innebandyn jämfört med de flickor som är lite äldre. Nu ska en ny satsning vända trenden.

Nu ska förbundet i samarbete med lokala föreningar åka ut till skolor runtom i länet för att ge tjejer i det här åldersspannet möjlighet att testa på idrotten, berätta om förutsättningarna och inspirera.

Ellen Tillman jobbar med de här frågorna på Skånes innebandyförbund.

– Vi vill åka ut till de områden där föreningarna vill ha hjälp. Nu har vi bokat in skolbesök där vi visar upp innebandy för årskurs 1-3. Efter det kommer eleverna ha möjlighet att testa innebandy i föreningarna på prova på-träningar. Då är föreningen där och även jag, som flickorna då har träffat en gång tidigare. Då blir det en smidig överlämning till föreningen, säger Ellen Tillman som själv har en bakgrund som innebandyspelare på elitnivå.

Innebandy är en ganska ung idrott så man måste jobba lite med det

Hon har inom ramen för projektet nyligen besökt Dalhemsskolan, Raus planteringsskola samt Maria park i ett samarbete med FC Helsingborg. I veckan är det Tågaborgsskolan som får besök. Efter sportlovet väntas besök på Högastensskolan och Rydebäcksskolan, träffar som Gantofta IBK är med och arrangerar.

Vad ser du för risker om man inte lyckas locka tjejer i de här åldrarna till idrotten?

– Att man kanske går miste om tjejer som hade tyckt att det skulle vara kul att spela om de hade fått möjlighet att testa på det, det gäller ju killar också. Sen kanske inte alla fastnar för det men om det inte visas upp får barnen inte heller möjlighet att testa på det. Innebandy är en ganska ung idrott så man måste jobba lite med det.

Publicerad 12 February 2019 11:51