Mikael Kanarva.

Mikael Kanarva. Foto: Adobe Stock samt Joel Winqvist

Mellotider även i rådhuset: "Det var nog en del som hajade till"

Han får schlagerklassiker att ljuda över stan

HELSINGBORG.

Att det är Melodifestivaltider har väl få missat. I Helsingborg går det under februarilördagarna att lyssna till melloklassiker från ett lite oväntat håll.

Det är rådhusets klockspel som varje lördag spelar godbitar från Melodifestivalens långa historia. Varje helg bjuds det på lördagskonsert. Bakom spakarna sedan knappa två år tillbaka sitter Mikael Kanarva som spinner vidare på fjolårets lyckade satsning på mellotema.

– Schlagertemat förra året blev ganska uppskattat. Det var nog en del som hajade till att det spelades schlager på klockspelet, för det var nog ganska nytt, säger han.

Detta är nu en tradition i Helsingborg, berättar han.

De som befinner sig i stan på lördagar klockan 12.00 och kommer ihåg att spetsa öronen då kommer kunna lyssna till tonerna av gamla dängor som Satellit, Eloise, Bar vibrationer eller Det verkar kärlek banne mig. Bland annat.

Mikael Kanarva är den som sköter musiken i rådhuset. I detta rummet sitter han och spelar in och programmerar melodierna.

Mikael Kanarva är den som sköter musiken i rådhuset. I detta rummet sitter han och spelar in och programmerar melodierna. Foto: Joel Winqvist

Det är klart lättare att spela låtar från förr i rådhusets klockspel, jämfört med musiken som spelas i dag, berättar Mikael Kanarva.

– Idag gör man schlagerlåtar som många gånger är svårare att få att funka i klockspel. Det krävs att de är ganska melodiska, och det var dem mer i regel på 80- och 90-talet, säger han om skillnaden.

Vilken är din egen schlagerfavorit som du spelar i klockspelet?

– Satellit är faktiskt min favorit, det är en riktigt bra gammal schlager med Ted Gärdestad, säger han.

All musik som spelas i klockspelet programmeras in i förväg och sänds sedan automatiskt vid planerat klockslag. Det innebär att Mikael Kanarva slipper sitta och spela live med risk för att något går snett i skarpt läge. Än har inga felmelodier gått ut i Helsingborgsluften, vad han vet.

– Jag tror nog att det skulle komma reaktioner om det kommer ut något annat än schlagerlåtar nu i februari, säger han med ett leende.

Lördagarnas konserter följer normalt olika teman. Musikalteman, Bellmans visor, kärleksteman, melodier om vatten. Alla möjliga teman har spelats genom åren.

– Jag brukar säga att man egentligen kan spela allt mellan himmel jord, berättar klockspelsmannen.

Lördagskonsert

Invånarna kan lämna egna önskningar. De lämnas lämpligen mejlledes till adressen mikael.kanarva@helsingborg.se

Publicerad 19 February 2019 09:00