Marcus Andersson och Carsten Augustenberg har själva arbetat som tauerare. Marcus som lärling och Carsten i 25 år, men nu har han tagit en paus.

Marcus Andersson och Carsten Augustenberg har själva arbetat som tauerare. Marcus som lärling och Carsten i 25 år, men nu har han tagit en paus. Foto: Joel Winqvist

Tatuerarmässa lockar folk från hela världen: "Många skaffar sig en tatuering i dag"

Dragplåster på Sundspärlan i påsk

HELSINGBORG.

Tatueringstrenden bara fortsätter och i Helsingborg har mässan 50 shades of ink som startade i liten skala på några få år växt ut till att bli ett internationellt dragplåster. I påsk är det dags igen.

Motivet på Ebba Lindborgs arm är stencilerat och nålen ligger redo att börja avbilda den ros som hon har längtat efter att få till sin.

Det här är långtifrån första gången hon ligger på en tatuerarbrits. Före sessionen har hon stolt visat upp tatueringar hon låtit göra på olika delar av sin kropp. Nålen kommer att kännas, men inte på en sån där överjäklig smärtnivå som somliga inbillar sig att det kommer att vara, menar hon.

– Det här är att kunna uttrycka en känsla på ett väldigt speciellt sätt och det blir något man bär med sig hela livet, säger hon innan tatuerare Isabella Cosme fattar tag om nålen.

Mängden likasinnade verkar bara bli fler och fler. Helsingborg är en stad med tatuerarstudios i vart och vartannat kvarter och trenden med att gadda sig fortsätter. Vi befinner oss på Bambu Tattoo på Bruksgatan. Här träffar jag Marcus Andersson och Carsten Augustenberg som har sett hur Helsingborgsmässan 50 shades of ink har växt sedan starten 2014.

När Carsten Augustenberg drog igång tillställningen för tatuerarfrälsta för sex år sedan var mellan 600 och 700 personer på plats. Fjolårets mässa, den femte i ordningen, lockade uppemot 2 500 saliga.

"En tatuering är något man bär med sig hela livet", berättar Ebba Lindborg. Foto: Joel Winqvist

– Idag väljer folk från andra miljöer än tidigare att tatuera sig. Se bara på utövare inom sporten, eller politiker. Otroligt många skaffar sig en tatuering i dag, menar han.

Marcus Andersson har varit med i arrangörsgruppen samtliga år förutom det första. Han menar att branschen är mer konstbaserad i dag.

– Många som blir tatuerare idag kommer ofta från konstvärlden, säger han.

Under påskhelgen den 19-21 april är det dags för den sjätte upplagan av 50 shades of ink, på Sundspärlan. Grundaren hoppas på att då kunna ha omkring 3 000 på plats.

Där kan man få se allt. Jag blir inte överraskad längre

– Det vore realistiskt i år. Vi bjuder ju på metalmusik också som drar folk, säger Carsten Augustenberg.

Deltagarantalet ligger såklart inte på de höjder som somliga andra större evenemang i stan brukar locka. Men den här mässan har faktiskt börjat locka entusiaster från hela världen. Folk från länder som Israel, USA, Thailand och Libanon åker hit för att delta. Människor från cirka 20 olika nationer väntas vara på plats.

– Många snackar ihop sig på sociala medier innan. Jag tror besökarna gillar att det är "cozy" (mysigt, reds.anm.). Sundspärlan är en jättebra miljö för detta, säger han.

Tävlingar, utställningar, prova-på-målande, rock- och metalkonserter och shower är några av programpunkterna. En annan är där den konstigaste, eller "best weird tattoo", gadden ska koras.

– Där kan man få se allt. Jag blir inte överraskad längre, säger Carsten Augustenberg och skrattar.

Fotnot: Denna artikel publicerades för första gången på lokaltidningen.se den 6 februari 2019.

Publicerad 19 April 2019 00:00