Förbundsordförande Marie Linder.

Förbundsordförande Marie Linder. Foto: Christian Gustavsson

Privata fastighetsvärdar kritiseras i ny rapport: "Affärsmodell att höja hyran"

Renoveringar som inte motiverar hyreshöjningarna, anser Hyresgästföreningen

HELSINGBORG.

Hyresgästföreningen ger i en ny rapport ett antal privata hyresvärdar en rejäl känga. Att höja hyran utan att egentligen göra något åt upprustningsbehovet är en av flera anklagelser.

– Det har blivit en affärsmodell att höja hyran och höja marknadsvärdet på fastigheten, utan att göra något åt det egentliga upprustningsbehovet. För hyresgästerna innebär detta nya ytskikt men gamla stammar, och det finns inte pengar kvar när de riktigt stora renoveringarna behöver göras, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i ett uttalande.

Hyresgästföreningen anklagar flera privata aktörer i landet för att utnyttja marknadsläget genom att köpa upp äldre hyreshus med renoveringsbehov och genomföra ytskiktsrenoveringar när hyresgäster flyttar. Renoveringsformen kallar man för "konceptrenoveringar".

I rapporten påstås att kostnaden för underhåll i de konceptrenoverande företagen halveras vid ett förvärv, jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag.

Med dagens stora bostadsbrist står valet för många mellan en dyr nyrenoverad lägenhet eller ingen lägenhet alls

"Samtidigt går det bra för bolagen och de ekonomiska resultaten ökar. Detta beror främst på uppskrivning av fastigheternas marknadsvärde. En potentiell ny finansiell bubbla växer i Sveriges miljonprogram när hyresvärdar genomför konceptrenoveringar istället för att ta sitt långsiktiga ansvar", står det bland annat i rapporten.

Det är endast lägenheter som för tillfället är vakanta som renoveras, så ingen permanent hyrestagare drabbas, påtalar man.

– Men med dagens stora bostadsbrist står valet för många mellan en dyr nyrenoverad lägenhet eller ingen lägenhet alls, säger Peter Olsén, en av Hyresgästföreningens förhandlare.

Han menar att detta skapar en ökad boendesegregation.

– De hyresgäster som inte kan betala koncepthyror tvingas allt längre ut på bostadsmarknaden medan de med starkare ekonomi flyttar till de ytskiktsrenoverade lägenheterna, menar han.

Ett av de fastighetsbolag som pekas ut är Rikshem, som man påstår genomför den här typen av konceptrenoveringar bland annat i sitt bestånd i Helsingborg.

Petter Jurdell.

Petter Jurdell. Foto: Pressbild

Rikshem tilbakavisar kraftigt den här kritiken.

– I den absoluta majoriteten av våra renoveringar tar vi ett helhetsgrepp över fastighetens upprustningsbehov. Det innebär att vi vid renoveringar till exempel även byter stammar, åtgärdar ventilation och byter fönster. Därmed håller jag inte med Hyresgästföreningen i den kritiken, kommenterar Rikshems affärs- och hållbarhetsutvecklingschef Petter Jurdell.

Rikshem anser vidare att de som ligger bakom rapporten har missuppfattat en mycket väsentlig del i hur fastigheter värderas.

"Vilket medför att flera slutsatser i rapporten blir helt felaktiga.. Man har också gjort felaktiga uträkningar i rapporten gällande belåningsgrad. Det gör sammantaget att rapporten tappar i trovärdighet vilket är tråkigt då frågan om hur renoveringar av bland annat miljonprogrammen ska hanteras är en viktig samhällsfråga", skriver Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad i ett mejl till Lokaltidningen.

Publicerad 11 May 2019 00:00