Elin Thelin är lärling på Husensjö skola och drömmer om att en dag bli lärare.

Elin Thelin är lärling på Husensjö skola och drömmer om att en dag bli lärare. Foto: Joel Winqvist

Lärlingsgymnasium går mot strömmen – eleverna har praktik halva skoltiden

Intresset för yrkesprogram har generellt gått ner – men högt tryck i Helsingborg

HELSINGBORG.

I landet i stort har intresset för att gå ett yrkesprogram på gymnasienivå gått ner. Men Helsingborgs lärlingsgymnasium går mot strömmen.

Den unga skolan tog emot sina första elever hösten 2017 och har sedan dess sett att trycket på platserna har ökat rätt rejält. På två år har intresset för att söka i första hand ökat med 73 procent. Detta i en tid där flera andra yrkesgymnasier i landet upplevt det rakt motsatta.

I stora drag möter man liknande utmaningar i landet och delar därmed samma sorts förutsättningar.

"Du blir en del av arbetslaget, lika mycket som du är kompis med dina klass-

kamrater"

Frågan är varför det ändå gått så pass bra de första åren för Helsingborgs lärlingsgymnasium. Ann-Charlotte Svärd som är samordnare för skolans olika program, pekar på att branscherna kopplade till programmen verkligen behöver folk. På vissa håll och kanter skriker man efter ny kompetent arbetskraft. Och att vara ute så mycket som mellan 50 och 60 procent av sin skoltid som lärling på en arbetsplats, ger viktig erfarenhet för eleven. Samtidigt får arbetsgivaren en ordentlig chans att bekanta sig med sin lärling, menar hon.

– Det tror jag är en framgångsfaktor. Du blir en del av arbetslaget, lika mycket som du är kompis med dina klasskamrater, menar hon.

Tina Zinn och Ann-Charlotte Svärd berättar att skolan lär behöva nyanställa fyra till fem yrkeslärare till hösten, på grund av söktrycket.

Tina Zinn och Ann-Charlotte Svärd berättar att skolan lär behöva nyanställa fyra till fem yrkeslärare till hösten, på grund av söktrycket. Foto: Joel Winqvist

En stark uppbackning från Helsingborgs stad, såväl politiskt som på förvaltningsnivå, är två andra anledningar till att intresset ökar stadigt, menar hon.

Att skolan håller till i lokaler vid Knutpunkten gör också sitt till, tror hon. Omkring hälften av skolans i dag dryga 200 elever bor nämligen i en annan kommun än Helsingborgs, vilket innebär att närheten till tåg och buss är viktig, förklarar samordnaren.

Och möjligheten att vara lärling på en arbetsplats i sin hemkommun är också stora.

Satsningen på yrkeslärare med lång erfarenhet lyfts också fram. En av dem är Tina Zinn, yrkeslärare på barn- och fritidsprogrammet. Hon har tidigare jobbat som förskollärare i 30 år.

– När jag pratar om de här kurserna plockar jag från min egen erfarenhet, som blir verkligt för eleverna, berättar hon.

En av de som sitter och lyssnar till Tina Zinn är Elin Thelin som nu går andra året på barn- och fritidsprogrammet på lärlingsgymnasiet. Hon var påtagligt skoltrött när hon skulle söka till gymnasiet men fick upp ögonen för det då nya lärlingsgymnasiet och kände att det skulle passa henne.

Nu går Elin Thelin tre dagar av fem som lärling på Husensjö skola, resterande dagar i veckan är hon i skolan.

Nu går Elin Thelin tre dagar av fem som lärling på Husensjö skola, resterande dagar i veckan är hon i skolan. Foto: Joel Winqvist

Risken för att hoppa av hade varit överhängande om hon valt en utbildning tung på teori, berättar hon.

– Då hade jag nog inte brytt mig, säger hon.

Idag går hon som lärling på Husensjö skola, parallellt med studierna i skolbänken.

Hon drömmer om att bli lärare i lågstadiet.

– Jag tycker om barn och man kommer alltid hem med ett leende på läpparna, säger hon.

I höst blir hon en av de första som börjar årskurs tre på skolan. 208 elever har sökt till skolan i första hand. Samordnare Ann-Charlotte Svärd berättar att man inte kommer kunna säga ja till alla.

– För vi måste hålla kvaliteten. Vi kommer nog att landa på totalt ungefär 320 elever i höst. Nästa år har vi en hel kull som tar studenten och det ska bli jättekul.

Helsingborgs lärlings-

gymnasium

Är en kommunal gymnasieskola med enbart lärlingsutbildning på gymnasienivå. På skolan har man elva av tolv nationella yrkesprogram. Skolan startade hösten 2017 och på kort tid har intresset växt. 2017 med 120 sökande i första hand, 2018 med 159 och nu inför hösten 2019 har 208 personer sökt sig till skolan i första hand.

Källa: Helsingborgs lärlingsgymnasium

Publicerad 12 May 2019 00:00