Så här har det sett ut under en av gruppernas filminspelningar.

Så här har det sett ut under en av gruppernas filminspelningar. Foto: Nicolaiskolan

Skolfilmer ska avskräcka unga från att börja röka: "Finns många vinster"

Elever spelar in filmer – som ska visas för andra elever

HELSINGBORG.

Nicolaielever spelar själva in filmer som ska hindra andra unga från att börja röka – och få fler att fimpa. "Förhoppningsvis blir andra elever påverkade", hoppas Stefan Åberg på kommunen.

Detta är andra året i rad som skolan satsar på detta. Ifjol var samtliga tre årskurser involverade. Nu är det endast årskurs ett.

– Inför årets satsningar har vi styrt upp det lite mer. Ifjol blev det mer fritt, men många av fjolårets filmer handlade om döden. Några blev lite för mycket åt det hållet så nu har vi delat upp dem i tre olika grupper och teman, berättar Stefan Åberg som är alkohol- och drogsamordnare i staden.

En grupp har gjort filmer om tobakens påverkan på miljön, en annan hur mycket tobaksanvändning kan kosta och en tredje har fokuserat på grupptryckets påverkan.

– Många börjar röka på grund av ett grupptryck, enligt Stefan Åberg.

Stefan Åberg kör den här filmsatsningen för andra året i rad.

Stefan Åberg kör den här filmsatsningen för andra året i rad. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Nytt för i år är även att en jury ska kora vinnare. Och det blir två vinnare, för i sin tur delas eleverna uppp i två läger; den ena som filmar med skolans filmutrustning, och den andra med en mobilkamera.

– Tanken är att inspirera andra att använda sin mobilkamera också. Där har man ju inte samma redigeringsmöjligheter som med en mer riktig kamera. Det är spännande, menar han.

Det finns fler fördelar: filmerna får spridning, kan användas i utbildningssyfte under lektioner, eleverna lär sig tekniken, att filma och vara kreativa och de får vara med och påverka. Och forskningen visar att en bra metodik är när elever lär andra elever saker.

Många börjar röka på grund av ett grupptryck

– Det finns många vinster, säger Stefan Åberg.

Och förhoppningsvis når projektets huvudbudskap ända fram.

– Målet är att människor inte ska börja röka. Det är huvudsyftet, enligt samordnaren.

Publicerad 12 May 2019 00:00