Christer Ängehov.

Christer Ängehov. Foto: Pressbild

Deltidsbrandstationer i Helsingborg läggs ner

Omkring 40 deltidsbrandmän och frivilliga påverkas av beslutet

HELSINGBORG.

Nu är beslutet fattat. Två deltidsbrandstationer i Helsingborgs kommun samt tre stycken i Ängelholm kommer att läggas ner eftersom räddningstjänsten måste spara pengar.

Nedläggningen omfattar deltidsstationerna i Vallåkra och Allerum. Samma öde till mötes kommer de tre stationerna, eller räddningsvärnen, i Munka Ljungby, Strövelstorp och Vejbystrand att gå. Senast den 1 januari 2020 ska förändringen vara genomförd.

Detta beslut fattade direktionen för Räddningstjänsten Skåne Nordväst (RSNV) nyligen.

– Jag har fått uppdraget av direktionen att genomföra förändringen, säger förbundsdirektören för RSNV Christer Ängehov.

Beredskapen för Vallåkra kommer från och med 1 januari 2020 täckas från stationen i Bårslöv och beredskap för Allerum täckas från stationen på Berga. En lösning som Christer Ängehov inte ser kommer innebära någon försämring i verksamheten.

– Vi kommer att kunna ha en heltidsstyrka inom tio minuter från Vallåkra så där ser jag inte att det blir någon större konsekvens, säger han.

I Vallåkra påverkas situationen för 20-talet deltidsbrandmän, som i tidigare intervjuer med Lokaltidningen varit upprörda över planerna. Namninsamlingar har bland annat dragits igång för att stoppa planerna.

– Jag har absolut respekt för den oron. Dels är det individer som berörs men även för att det gör medborgare oroliga, säger förbundsdirektören.

Christer Ängehov berättar att deltidsbrandmän från berörda stationer kommer erbjudas förtur till tjänster vid heltidsstationerna samt att vara en del i räddningstjänstens nya värnorganisation, som håller på att utvecklas för att klara större händelser och kriser.

I slutändan handlar det om en styrka mindre i förbundet, det får man inte glömma bort

Den övergripande anledningen till beslutet är att man måste spara pengar. Tanken när förbundet drogs igång var att få elva kommuner som medlemmar – i dagsläget är det bara fyra, vilket påverkar ekonomin enligt förbundet som därför behöver anpassa verksamheten efter detta inför framtiden. De kommuner som ingår är Ängelholm, Helsingborg, Örkelljunga och Bjuv.

Fem miljoner kronor väntas man kunna spara med anledning av nedläggningarna, fram till att mandatperioden tar slut årsskiftet 2022/2023.

– I slutändan handlar det om en styrka mindre i förbundet, det får man inte glömma bort. Men vi behöver spara pengar och ha en hållbar räddningstjänst i framtiden, säger han.

Publicerad 17 May 2019 11:58