Kristoffer Appelquist ska vara med och välja och vraka bland de bästa skojigheterna.

Kristoffer Appelquist ska vara med och välja och vraka bland de bästa skojigheterna. Foto: Pressbild

Har du ett riktigt roligt skämt på lut? Då kan du snart hamna på Google!

Komikern Kristoffer Appelqvist ska vara med och plocka godbitarna

HELSINGBORG. Är du helsingborgare och känner att du har ett riktigt roligt skämt att dela med dig av? Då kan dina vitsigheter snart hamna på Google.

Nej, det är varken första april eller ett allmänt skämt. Internetjätten Google vill faktiskt på riktigt ta del av de bästa skämten från Sundets pärla.

Det hela handlar om den fortsatta utvecklingen av storföretagets verktyg Google Assistent, som är ett slags digitalt hjälpmedel driven av artificiell intelleigens. Google Assistent finns främst i smarta telefoner och användare kan föra en tvåvägskommunikation med den, huvudsakligen genom sin röst.

I höstas lärde sig Google Assistent svenska och kan därmed, utöver att hjälpa användare få saker och ting gjorda i vardagen, både sjunga med i svenska låtar och citera Jönssonligan.

Men nu vill man ta nästa steg, och det är här humorn kommer in i bilden.

Det ska bli spännande att ta tempen på svenskarnas humorsinne och hylla de bästa skämten de vet

Enheten ska bli mer lokalt präglad genom förmågan att berätta skämt som representerar det svenska folkets smak, och Helsingborg är en av många delar av landet som man vill samla ihop skämt ifrån.

Google tar hjälp av komikern Kristoffer Appelquist som får en nyckelroll i satsningen. Han ska vara med och göra ett urval av de inskickade skämten som ska väljas ut och införlivas i Google Assistent.

– Det ska bli spännande att ta tempen på svenskarnas humorsinne och hylla de bästa skämten de vet, säger han i ett uttalande.

– Det lär bli en humorresa, där vi ena stunden skrattar tillsammans med någon i Dorotea, för att i nästa ögonblick garva med någon i Helsingborg, fortsätter Kristoffer Appelqvist.

Har du ett riktigt bra skämt? Då kan du fram till och med den 2 juni lämna ditt bidrag via följande länk: swedishlaughs.withgoogle.com.

Helsingborgarnas humor

Som ett led i satsningen har Kantar Sifo, på uppdrag av Google, gjort en form av humorundersökning i landet. Här har man bland annat tagit tempen på helsingborgarnas humor och vad vi tycker är roligast.

Här följer ett sammandrag av undersökningen som omfattar Helsingborg:

Sex av tio helsingborgare skrattar högljutt i snitt 1-9 gånger per dag (63%). Det som helsingborgarna själva anser särskiljer deras humor är:

1) smart humor (60%),

2) internskämt (53%)

3) parodi (55%).

En humortyp som kännetecknar södra delen av Sverige är ironi. Helsingborgarna anser att ironi är den humor som särskiljer humorn (58%). Ironi är även den humor som grannorten Malmö anser särskilja sin region (68%).

Nästan hälften (47%) av helsingborgarna anser att det finns typiska skämt för sin hemregion. Invånarna anser att det som karaktäriserar ett bra skämt är “en oväntad observation av verkligheten” (79%), “en rolig bild eller film” (66%) och “ordlekar” (73%).

Källa: Kantar Sifos undersökning

Publicerad 17 May 2019 10:30