Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande.

Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild

Toppolitikern: Så kan en ny förbindelse över sundet finaniseras

Toppmoderat sneglar på Öresundsbron

HELSINGBORG.

Turerna kring en eventuell förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör fortsätter. Senaste utspelet: det hela borde kunna finansieras på samma sätt som man gjort med Öresundsbron, menar nu regionens högsta politiker.

I förra veckan möttes parterna i Greater Copenhagen-samarbetet för en trafikpolitisk konferens i Köpenhamns rådhus.

På plats fanns bland annat Danmarks infrastrukturminister Ole Birk Olesen och den svenske statssekreteraren Mattias Landgren. Under sammankomsten utformades även en form av debatt, med bland annat den skånske regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i en av rollerna.

Debatten tog avstamp i framtidens förbindelser mellan Sverige och Danmark, särskilt när den fasta förbindelsen mellan Tyskland och Danmark vid Fehmarn-bält är färdigställd inom tio år.

– Jag påpekade att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör kan finansieras med brukaravgifter på samma sätt som Öresundsbron. På så sätt behöver bygget av en HH-förbindelse inte belasta den ordinarie infrastrukturbudgeten. Det är nämligen snart dags att fatta beslut om den nya förbindelsen, vi borde kunna börja bygga den så fort som den fasta förbindelsen över Fehmarn bält är färdigställd, säger Carl Johan Sonesson i ett uttalande.

En utredning om en eventuell HH-förbindelse som görs i detta nu ska presenteras nästa år.

En utredning om en eventuell HH-förbindelse som görs i detta nu ska presenteras nästa år. Foto: News Öresund

I detta nu pågår en dansk-svensk utredning om HH-förbindelsen som ska vara klar nästa år.

Under mötet lyftes även andra frågor som Copenhagen Airports framtidsplaner, SJ AB:s planer på att köra tåg till kontinenten från Malmö genom Danmark. Trafikverket presenteerade även delresultat från den pågående utredningen om en fast HH-förbindelse och Köpenhamns kommun redogjorde för planerna för en Öresundsmetro.

– Vi måste integrera Sydsverige med Danmark ännu mer, både för att arbetssökande ska kunna få jobb, men också för att arbetsgivarna ska kunna hitta rätt kompetenser. Men då måste infrastrukturen fungera, både i Skåne och mellan Danmark och Sverige. Det är bra att både de svenska och danska regeringarna deltog i konferensen och fick ta del av Greater Copenhagens prioriteringar och insikt i vad som händer och kommer hända här, säger Carl Johan Sonesson.

Publicerad 19 May 2019 00:00