Delägare Jimmie Persson håller upp en marulk inne i ett av kylrummen på anläggningen. På bild flankerad av Johan Tallberg och Anders Magnusson Sergel (till höger).

Delägare Jimmie Persson håller upp en marulk inne i ett av kylrummen på anläggningen. På bild flankerad av Johan Tallberg och Anders Magnusson Sergel (till höger). Foto: Joel Winqvist

Här ska ännu mer fisk hanteras: "Blir en rejäl ökning"

Ökat fiskflöde kräver mer plats för anrikt Helsingborgsföretag

HELSINGBORG.

2019 är ett alldeles speciellt år för det lokala företaget Björk & Magnusson. Efter att i 140 års tid ha hanterat och levererat fisk, ska man nu även börja stycka färskt kött. Och i höst får man tillgång till fyra gånger så mycket plats som idag.

Visste du att i en av alla byggnader som finns på Ättekulla industriområde så rensas hela två ton fisk varje dygn? Och att nästan allt sköts för hand?

– Vi har inga maskiner som gör arbetet, förutom vissa sillfiléer till exempel, påpekar Johan Tallberg, en av Björk & Magnussons delägare.

Vi står inne i ett av företagets kylrum och stirrar ner i gapet på en marulk.

Fisken ska snart tas om hand och hanteras, och så fort det är möjligt transporteras den sedan vidare till en av företagets kunder.

Företaget hanterar en mängd olika sorters fiskar.

Företaget hanterar en mängd olika sorters fiskar. Foto: Joel Winqvist

Det är viktigt att få till ett bra flöde, konstaterar delägaren Anders Magnusson Sergel, vars farfars farfar grundade bolaget 1878, för över 140 år sedan.

Han liknar processen vid en klocka.

– Det ska snurra på hela tiden, nästan dygnet runt.

Johan Tallberg fyller i:

– Det är lite som Volvo, vi har rullande lager, säger han och skrattar.

Och flödet har sakta men säkert snurrat på i allt högre takt de senaste åren, förklarar Anders Magnusson Sergel.

Det var Anders Magnusson Sergels farfars farfar som startade bolaget 1878.

Det var Anders Magnusson Sergels farfars farfar som startade bolaget 1878. Foto: Joel Winqvist

Nu har man kommit till en punkt då det är dags att göra något åt det.

– Vi har varit trångbodda, konstaterar han.

Nu bygger man nu ut sina lokaler. I höst ska omkring 400 kvadratmeter nybyggd yta på tomten på industriområdet stå redo att börja användas.

För oss blir det här en rejäl ökning. Vi kommer att kunna öka vår kapacitet rejält.

Det blir dels fler ytor för frysförvaring, men även mer plats för hantering av fisk och kött.

– För oss blir det här en rejäl ökning. Vi kommer att kunna öka vår kapacitet rejält. I och med att vi har växt har lagervolymerna också växt. Vi har hyrt extern plats men det räcker inte till. Nu blir det tryggare och vi får ett mycket smidigare flöde, säger han.

Hantering av fisk och kött var det. De senaste åren har man visserligen köpt in färdigpackat kött som man sålt vidare. Men nu kommer Helsingborgsföretaget själv att börja hantera köttstycken.

Varför nu, kan man fråga sig, efter 140 år?

Enligt Anders Magnusson Sergel ser man helt enkelt en tydlig efterfrågan och nu är bolaget redo att utöka sin service till kunderna.

Johan Tallberg och Anders Magnusson Sergel med den pågående utbyggnaden bakom sig.

Johan Tallberg och Anders Magnusson Sergel med den pågående utbyggnaden bakom sig. Foto: Joel Winqvist

Den nya satsningen innebär också nyanställningar, initialt en till två nya tjänster lär tillkomma, berättar delägaren.

– Vi måste ha in mer folk, säger han.

Företaget säljer i huvudsak till lunch- och personalrestauranger och privata fiskhandlare i framförallt olika delar av Skåne, främst i den västra delen av länet.

Publicerad 20 June 2019 10:49