Utsläppet i Råån tros ha skett strax öster om Raus Kyrka.

Utsläppet i Råån tros ha skett strax öster om Raus Kyrka. Foto: Google streetview

Döda får och fiskar utreds av polis

Misstänkt miljöbrott vid Råån

HELSINGBORG.

Nu har polisen startat en utredning med anledning av det misstänkta utsläppet i Råån i förra veckan. Tre får och flera stora fiskar har hittats döda.

Det misstänkta utsläppet tros komma från ett rör i höjd med Rausvägen, öster om Raus kyrka. Varifrån röret kommer vet idag varken kommunen eller polisen. Nu har polisen startat en utredning om misstänkt miljöbrott.

– Det är oklart om djuren dött av ett utsläpp i ån. Vi måste undersöka om det är ett miljöbrott, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson för Polisen i nordvästra Skåne.

NSVA hjälper kommunen att försöka ta reda på varifrån röret kommer.

– Vi är väldigt nyfikna. Sedan måste vi se till att det inte kommer mer utsläpp i ån, säger Sven-Inge Granlund, avdelningschef på rörnät på NSVA.

Så det är inte er ledning?

– Vi har inte ledningen i vårt kartunderlag. Den är oidentifierad. Vi undersöker den så får vi se varthän den leder. Det arbetet inleds nu, säger Sven-Inge Grandlund.

Caroline Bernes är miljöinspektör på Helsingborgs stad och har arbetat ute på platsen i tre dagar.

– Just nu är det lågvatten, mycket alger och småfiskar. Annars är det inga konstigheter. Vi tog prover i fredags och då blev jag också förhörd av polisen. Vi kommer göra en åtalsanmälan om vi ser någon som kan ses som skyldig, säger hon.

Miljökontoret är tillsynsmyndighet när utsläpp sker.

– Vi vill absolut inte att det ska hända igen. Det är lite detektivarbete. Ibland är det gamla synder, säger Caroline Bernes.

Publicerad 05 August 2019 14:02