Ingela Andersson och hennes S-kamrater vill satsa på BID på Söder.

Ingela Andersson och hennes S-kamrater vill satsa på BID på Söder. Foto: Pressbild samt Adobe Stock

"Alla ska med" – välkänd S-paroll när partiet vill testa koncept på Söder

Politiker: "Söder är ett utmärkt område för en pilotsatsning"

HELSINGBORG.

Minns ni Socialdemokraternas valslogan "Alla ska med"? Parollen från förr tycks eka igen när partiet föreslår en satsning på ett särskilt koncept som man vill testa på Söder.

Det handlar om konceptet BID, som är taget från engelskan där det står för Business Improvement District.

Projektet har genomförts i ett antal olika stadsdelar i världen, och i Sverige bland annat på Sofielund och Möllevången i Malmö. Enkelt uttryckt handlar det om att samtliga aktörer i "sin" stadsdel är med och utvecklar området, som fastighetsägare, affärsidkare, boende, bostadsrättsföreningar, hyresgästföreningar och föreningsliv. Alla ska vara med och påverka, alltså.

Nu vill (S) testa på konceptet på Söder, som ett pilotprojekt.

"Främst handlar det om att utveckla den servicen som redan finns på platsen samt att tillföra det som saknas snarare än att ersätta något som redan finns där. Erfarenhet visar att genom BID skapas positiv förändring för en stadsdel där hela stadsdelen involveras" skriver Socialdemokraterna bland annat i ett pressmeddelande.

– Många som bor och verkar på Söder bryr sig om den lokala utvecklingen. En BID ökar de boendes möjlighet att påverka sin egen situation. Det i sin tur skapar en kollektiv styrka till gagn för hela området, uttrycker S-politikern Ingela Andersson, vice ordförande i Helsingborgshem i ett uttalande.

Partiets oppositionsråd Jan Björklund menar att man på Sofielund i Malmö genom BID lyckats vända en oroväckande trend om otrygghet till en positiv sådan om ökad tillit.

– Det har också lett till snabbare kontaktvägar, ökad gemenskap och stärkt lokal identitet, säger han i pressmeddelandet.

– Söder är ett utmärkt område för en pilotsatsning om att testa konceptet BID, anser Mickey Magnusson (S), vice ordförande i Fastighetsnämnden och fortsätter:

– BID gör det möjligt att utveckla en stadsdel utifrån sina förutsättningar och lyfta det som gör området unikt.

BID

Står för "Business Improvement District", är en modell för långsiktigt samarbete mellan lokala aktörer inom både det privata och det offentliga, där man tillsammans arbetar för erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring. Det bygger på både forskning och spetskompetens och ska leda till en affärsplan för ett område de kommande åren.

Publicerad 19 August 2019 11:44