Anders Nilsson och Magnus Svensson.

Anders Nilsson och Magnus Svensson. Foto: Jeff Flindt samt Benchwarmers

Lokalt ölbryggeri öppnar egen restaurang i Helsingborg: "Nu släpper vi handbromsen"

Benchwarmers taproom ska invigas våren 2020

HELSINGBORG.

Framtiden är egna barer som ägs av ölbryggerierna själva, i sina egna städer. Det menar Magnus Svensson som driver Benchwarmers brewing co på Råå ihop med Anders Nilsson. Våren 2020 är deras framtid här, då öppnar de sin egen restaurang i Helsingborg.

– Vi släpper handbromsen nu, det ska bli skitroligt, säger Magnus Svensson.

Resan har gått i rätt hög hastighet för det lokala mikrobryggeriet.

Det började med hemmabrygd. I november 2017 fick de tillgång till lokalerna de använder som bryggeri i dag, på Industrigatan i de norra delarna av Råå. I februari 2018 började man sedan brygga där och det var då man började komma i gång mer ordentligt med verksamheten.

Sedan dess har man utvecklat sitt sortiment och lanserats på Systemet. Sommaren 2018 öppnade bryggeriet egen pub vid bryggeriet, där man även serverade pizza. Man började med tillstånd för ölservering utomhus men fick sedan lov att servera även inomhus med start i år.

Men nu smider ölfantasterna på en helt ny typ av (större) satsning. Våren 2020, senast till påsk, ska Benchwarmers öppna en helt ny restaurang/pub i, vad de själva kallar det, "downtown" Helsingborg.

Bolaget har klart med nya lokaler men än återstår några få detaljer innan allt är spikat. Därför vill Magnus Svensson just nu inte avslöja vilken adress lokalen ligger på.

Men ligger den i centrala Helsingborg?

– Den ligger väldigt fint med kvällssol och man kommer att kunna titta på båtar därifrån och förbipasserande. Ja, du hör att jag är lite kryptisk...

Kommer man att kunna se sundet från baren?

– Det kommer att finnas en sundsglimt, svarar Magnus Svensson lite smått hemlighetsfullt. Han beskriver den kommande interiören som "lekfull med en industriromantisk design".

Efter att ha kört ölbryggeri ett tag är det alltså nu dags för nästa steg, menar han.

– Vi vill hjälpa till att göra Helsingborg till den ölstad som läget förtjänar. Vi vill få in ölturismen, säger ölbryggaren som har hängt en hel del med och samarbetat med Marcus Hjalmarsson på Brewski som öppnade Barski för något år sedan på Norra Storgatan.

Det blir fokus på en ölbar med 16 kranar. Cirka fem av dem kommer pumpa ut Benchwarmers eget öl, resten blir andra lokalbryggeriers öl samt utomhelsingborgsk brygd. Inte minst amerikansk sådan, en del av ölvärlden man hämtar mycket inspiration från. På restaurangen kommer ölbolaget i matväg huvudsakligen servera pizza.

Jag tror definitivt att fler och fler inser nyttan med en egen bar i sin egen stad

– Vi döper nog restaurangen till Benchwarmers taproom, tror han.

– Jag vill att man ska tänka: "jäklar vilket ölutbud de har. Här ska vi hänga." Det är min ambition men jag vet ju inte hur det kommer att bli.

Här är några av bryggeriets tankar.

Här är några av bryggeriets tankar. Foto: Benchwarmer

Han tror att framtiden kommer bli svår för de mikrobryggerier som enbart tänker leva på att sälja sitt öl till Systembolaget.

– Jag tror definitivt att fler och fler inser nyttan med en egen bar i sin egen stad, säger Magnus Svensson.

Det finns omkring 400 ölbryggerier i landet, och många av dem känner folk inte ens till. Därför gäller det att synas och ha ett tillgängligt ställe att locka folk till, anser han.

– Jag tror att det här är framtiden för bryggerier som vill överleva. Det ger en ny möjlighet och chans att interagera med gästerna på ett helt annat sätt.

Publicerad 20 August 2019 11:55